Current language: nl

Van deze muzieksterren moesten we afscheid nemen in februari

Sterren komen, sterren gaan... Helaas was dat ook de voorbije maand zo. Dit is het overzicht van de belangrijkste muzikanten die in februari 2018 het leven lieten.

Dennis Edwards

Dennis Edwards © Randy Miramontez / Shutterstock

De Amerikaanse soulzanger Dennis Edwards stierf op 1 februari, enkele dagen voor zijn 75ste verjaardag, aan complicaties na een hersenvliesontsteking. Zijn single 'I Didn't Have To (But I Did)' was de start van zijn carrière. Vervolgens werd hij lid van de band The Contours, die een jaar later alweer opgeheven werd mede door de beslissing van Edwards om als leadzanger de soulgroep 'The Temptations' te vervoegen. Met deze groep brak hij internationaal door, maar kende hij ook een knipperlichtrelatie. Edwards was even getrouwd met een van de zangeressen van The Pointer Sisters, met wie hij een dochter heeft.

Leon 'Ndugu' Chancler

Leon 'Ndugu' Chancler © Leon 'Ndugu' Chancler

De wereldbekende Amerikaanse drummer Leon 'Ndugu' Chancler overleed thuis op 3 februari op 65-jarige leeftijd ten gevolge van prostaatkanker. Hij zette de pop, funk en jazzwereld volledig op z'n kop en gebruikte later zijn talent als producer, componist en professor aan de universiteit. Hij is te horen als drummer in Billy Jean van Michael Jackson en werkte samen met verschillende grote sterren als Lionel Richie, Frank Sinatra, Tina Turner en nog vele anderen.

Mickey Jones

Mickey Jones © Charles Edwards / Shutterstock

Mickey Jones stierf op 7 februari en was ooit drummer van grote namen als Trini Lopez, Johnny Rivers en Bob Dylan, met wie hij in 1966 de wereld rondtoerde. Nadien maakte hij deel uit van The First Edition , de band van Kenny Rogers die internationaal heel wat stof deed opwaaien. In 1975 gooide hij het roer om, werd acteur en kreeg onder andere de rol van Chris Farber in de sciencefictionreeks V. Hij werd 76.

Lovebug Starski

Lovebug Starski © Majikonline

Kevin Smith, beter bekend als Lovebug Starski , stierf op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval terwijl hij geluidsboxen verhuisde. Als medewerker in een platenmaatschappij zette hij in 1971 z'n eerste stappen in de muziekwereld. Later ging hij als deejay aan de slag in de Disco Fever Club.

Jóhann Jóhannsson

Jóhann Jóhannsson © Debby Wong / Shutterstock

Met zijn muziek voor de films ' Prisoners ' en 'The Theory of Everything' werd de IJslandse componist Jóhannsson, wiens stijl elektronisch was met klassieke invloeden, wereldwijd bekend. Voor die laatste film won hij drie jaar geleden een Golden Globe voor de beste originele filmmuziek. Jóhannsson overleed onverwacht op 9 februari in zijn appartement in Berlijn. De componist werd amper 48 jaar.

Vic Damone

Vic Damone © Columbia Records

Met z'n nummers ' You're Breaking My Heart ' en 'My Heart Cries For You' veroverde de Amerikaanse zanger Vic Damone heel wat harten. Maar ook als acteur, radio- en televisiepresentator en entertainer was hij graag gezien. Op 11 februari overleed hij op 89-jarige leeftijd.

Klaasje van der Wal

Klaasje van der Wal © Shocking Blue

De Nederlandse gitarist en bassist van de groep Shocking Blue, waarvan hij zelf de naam bedacht, stierf op 12 februari. Hij was net 69 geworden. Shocking Blue had vooral in de jaren 60 en 70 veel succes met onder andere hun wereldwijde hit "Venus". Zijn dood kwam onverwacht, hij laat een dochter achter.

Billy Johnson

Billy Johnson © PacoDaKing14Sportz

De Amerikaanse rocker Billy Johnson stierf op 13 februari. Hij begon z'n carrière als drummer bij Rocket Fuel Is The Key. Door verschillende tegenslagen ging de band uit elkaar, maar kwamen jaren later weer samen op vraag van de fans. Daarnaast maakte Johnson ook deel uit van Reggie and the Full Effect.

Little Sammy Davis

Little Sammy Davis © Fred Scribner

Het leven van de 89-jarige Amerikaanse Little Sammy Davis stond helemaal in het teken van muziek. Al in de jaren '40 begon hij als blues muzikant, maar pas 50 jaar later brak hij internationaal door toen hij aan de slag ging bij de radio. Daarnaast nam hij verschillende albums op en toerde hij de wereld rond. Op 16 februari begon hij aan zijn laatste reis.

Didier Lockwood

Didier Lockwood © Photohouse

De Franse jazzviolist Didier Lockwood overleed op 18 februari aan een hartaanval in Parijs en was net 62 geworden. Hij trad onder meer op met de Belgische jazzgitarist Philip Catherine en de groep Magma. Hij experimenteerde graag met z'n elektrische viool, wat hem onderscheidde van z'n collega-violisten.

Wim Claes

Wim Claes © Proximus Music

Op 24 februari stierf de Belgische componist en producer Wim Claes op 56-jarige leeftijd. Hij schreef verschillende liedjes voor Vlaamse artiesten, waaronder het nummer Like The Wind waarmee Vanessa Chinitor in 1999 naar het Eurovisiesongfestival trok. Hij werkte nauw samen met Gene Thomas, in wiens liveband hij speelde, maar schreef ook voor Clouseau, Dana Winner en Gunther Neefs. Hij werkte verder mee aan projecten als Idool en X-factor en leidde een eigen opnamestudio.

Top