Current language: nl

30 jaar Clouseau: dit moet je weten

In 1987 bracht Clouseau met ‘Brandweer’ een eerste single uit. Aanleiding was hun eerste “serieuze” optreden, de opening van Marktrock Leuven. Zonder het te beseffen, gaf de groep daarmee het startschot aan één van de grootste muzikale succesverhalen die Vlaanderen tot vandaag kent. Een overzicht...

30 jaar Clouseau

30 jaar Clouseau

© Belga

De Belgische popband van de broers Koen en Kris Wauters scoorde in al die jaren ontzettend grote hits met onder andere Anne , Daar Gaat Ze , Louise , Passie en Zie Me Graag . Maar de allereerste hit waarmee de band in 1988 in de hitparade raakte was Alleen Met Jou . Eén jaar later deed Clouseau al mee aan de voorrondes van het Eurovisiesongfestival. Ons land stuurde echter Ingeborg naar het internationale muziekfestival.

De naam?

De naam?

© Shutterstock

Heb je je ooit afgevraagd waar de naam Clouseau vandaan komt? De bandleden haalden inspiratie bij de bijnaam van Bob Savenberg, die de stem van het filmpersonage Jacques 'Inspector' Clouseau uit The Pink Panther regelmatig imiteerde.

Bandleden

Bandleden

© Belga

Er is altijd wel wat verloop in de band geweest. In 1990 wordt gitarist Tjenne Berghmans uit de groep gezet en een jaar later verliet ook bassist Karel Theys de band. Drummer Bob Savenberg hield het vijf jaar later eveneens voor bekeken. Al snel werd duidelijk dat Koen en Kris de drijvende kracht achter Clouseau waren.

Ook in't Engels

Ook in't Engels

© Clouseau

Het succes van Clouseau was in de jaren negentig ontzettend groot. Jonge meisjes vielen flauw tijdens concerten. Noem het gerust Clouseaumania. De jongens speelden zelfs in het voorprogramma van de Scandinavische band Roxette. Nederland viel ook in zwijm en om nog meer potten te breken, volgde er in 1992 een Engelstalig album. De titelsong Close Encounters - de Engelse versie van Daar Gaat Ze - werd echter geen succes.

Sportpaleizen vol

Sportpaleizen vol

© Belga

Heel wat albums en hitsingles later stond de band in 2001 voor de allereerste keer in een vol Sportpaleis in Antwerpen. En daar bleef het niet bij. In 2003 was de zaal 14 keer uitverkocht voor de Clouseau Zingt-tour. In totaal hebben de gebroeders Wauters meer dan 100 keer in het Sportpaleis opgetreden.

Top 2000

Top 2000

© Belga

Dat Clouseau een begrip in Vlaanderen is, wees de Top 2000 van het toenmalige Radio Donna in 2007 uit. Clouseau bleek immers de meest voorkomende groep in de lijst te zijn met maar liefst 32 noteringen. Afscheid van een vriend stond op nummer 7!

Awards

Awards

© Belga

Wellicht hebben de broertjes Wauters geen plaats genoeg om alle prijzen en awards die ze ooit wonnen uit te stallen. Ze gingen aan de haal met onder andere een ZAMU Awards voor beste Nederlandstalige groep en Beste lied. Daarnaast kregen ze nog een reeks MIA's en het nummer Anne staat in de eregalerij van de Vlaamse Klassiekers van Radio 2.

Musical

Musical

© Belga

Met al die hits kon zelfs een musical niet uitblijven. In 2012 ging Domino in première in de Antwerpse Schouwburg. De hoofdrol werd gezocht via het VTM-programma "Domino, de zoektocht". In totaal werden er 46 voorstellingen gespeeld. Het verhaal ging over de 28-jarige Dominique (Domino) die na een relatiebreuk verhuist naar de fictieve, volkse wijk Swentibold.

Privé

Privé

© Belga

Koen Wauters heeft zijn privéleven nooit echt afgeschermd. Na relaties met actrice Babette van Veen, fotomodel Dagmar Liekens en MTV-presentatrice Carolijn Lilipaly leerde hij in 2002 Valerie De Booser (ex-Temptation Island verleidster) kennen. Twee jaar later trouwde het koppel. Ze kregen twee kinderen: Zita en Nono.

Clouseau verwent de Proximus-klanten

Clouseau verwent de Proximus-klanten

© Clouseau

Op 27 maart gaf Clouseau een exclusief optreden in de AB voor Proximus-klanten naar aanleiding van hun Clouseau30 Tour. Jij kan dat concert vanaf 20 april gratis (her)bekijken op Proximus TV!

Zo vind je hem terug op je TV: Neem je afstandsbediening, druk op de knop ‘On demand’ en dan in het menu op je tv op ‘andere’, dan op ‘muziek’ en dan op ‘nieuw’.  Veel plezier ermee!

Top