Current language: nl

Deze escapades van Britney Spears zullen we nooit vergeten

Deze escapades van Britney Spears zullen we nooit vergeten

© Yoshika Horita / AP / Isopix

Britney Spears waagt zich dit jaar nog eens aan een tournee. De concertenreeks brengt haar van Hollywood over Berlijn en Oslo en op 15 augustus 2018 naar het Sportpaleis in Antwerpen, waar ze het ongetwijfeld uitzinnige publiek zal trakteren op haar grootste hits. Reden genoeg om een duik te nemen in het rijkgevulde archief met markante momenten waarin de popprinses de hoofdrol speelt.

Koop hier tickets

TLC-afdankertje scoort

TLC-afdankertje scoort

Producer Max Martin schreef het nummer Baby One More Time oorspronkelijk voor TLC, maar het meidentrio bedankte er feestelijk voor. Britney wist er wel raad mee, en de rest van het verhaal is bekend: het liedje was haar eerste en meteen ook grootste hit ooit. Met het idee voor de high school-pakjes kwam ze zelf aanzetten. Het gelijknamige album, waarop ook de hits Sometimes en Crazy stonden, betekende de start van een geruchtmakende carrière en lanceerde haar meteen als een naam in de popmuziek waar je niet omheen kon. Veel muziekrecensenten haalden hun neus op voor de zangeres waaraan in hun ogen een flinke laag trash kleefde, maar dat kon de fans van het eerste uur niet deren.

Acteren? Toch maar niet

Acteren? Toch maar niet

© Isopix

Maar de carrière van Britney begon al in 1993. Als actrice dan toch, want net als veel Amerikaanse celebs werd de kiem van haar succes gezaaid in zeemzoete Disneyprogramma’s. Ze acteerde als kind in The Mickey Mouse Club, waar ze het gezelschap kreeg van Ryan Gosling, Christina Aguilera en haar latere vriend Justin Timberlake. In 2002 zou ze het nog eens proberen als actrice in Crossroads. Het werd een dieptepunt in de filmgeschiedenis.

Blitzhuwelijk

Blitzhuwelijk

© Aftonbladet / Isopix

Nadat haar relatie met Justin Timberlake spaak liep, leek de volgende gelukkige haar jeugdvriend Jason Alexander te worden. De twee huwden in een trouwkapelletje te Las Vegas, maar na 55 uur vertoonde de verbintenis al sporen van metaalmoeheid en besloten de echtelieden in onderling overleg een einde te maken aan hun huwelijkse staat.

Lebberen met Madonna

Lebberen met Madonna

© Isopix

In 2003 trad Britney samen met Christina Aguilera en Madonna op tijdens de MTV Video Music Awards, toen Madonna plotsklaps op het idee kwam om haar een tong te draaien. Er zou nog jaren over gesproken worden. De Queen of Pop deed tijdens dat optreden hetzelfde met Aguilera, maar de paparazzi betoonden enkel interesse voor haar kus met Spears. Die had een patent op gewaagde acts tijdens het gala, want twee jaar eerder vloeiden er al liters inkt over het weinig verhullende huidkleurig pakje waarin ze het podium opkwam.

Dan toch een Grammy

Dan toch een Grammy

© Isopix

Het album In The Zone werd een mijlpaal voor Britney. De plaat werd enthousiast ontvangen door fans en muziekpers. Dat had de zangeres voor een groot deel te danken aan Toxic, een aardig popriedeltje met een veelbesproken clip waarin ze ronddartelt in een doorzichtig pakje. De video won de Grammy voor beste clip, meteen de enige trofee in z’n soort die Spears tot dusver op haar schouw mocht zetten.

Het kunstje met de python

Het kunstje met de python

© Isopix

De popprinses staat erom bekend dat ze niet verlegen zit om wat suspense tijdens haar live-optredens. Vuurspuwende naakte mannen op het podium of een rondje crowdsurfen zijn te braaf voor haar, en dus toonde ze zich in 2001 weer van haar meest extravagante kant door tijdens de MTV Video Music Awards - jawel, opnieuw daar - over het podium te laveren met een slang in haar nek. Britney noch de Birmese python in kwestie leken onder de indruk. Toen de makers van een MTV-programma twee jaar geleden probeerden te achterhalen wat er nadien met de wereldberoemde slang gebeurde, vonden ze het beest - nog steeds topfit - terug bij haar eigenaar.

Britney versus de boekskes

Britney versus de boekskes

© Photo News

Dat Britney haar krasloze imago niet zou kunnen behouden, stond in de sterren geschreven. Er ging geen dag voorbij zonder dat ze in de media kwam en fotografen cirkelden rond haar als bromvliegen rond verse hondenuitwerpselen. Het zou elk normaal mens wellicht te veel worden, en bovendien kwamen de blaadjes later met het verhaal dat ze een drugverslaving te bedwingen had. In 2007 schoor Spears in een bui van zinsverbijstering haar hoofd kaal. Toen een sensatiejournalist haar vroeg waarom, antwoordde ze dat hij één van de redenen was. De zangeres was op dat moment pas gescheiden van Kevin Federline. Ook toen enkele overijverige fotografen haar op een heldere nacht op de gevoelige plaat wilden vastleggen bij een tankstation, ging het mis: één van hen kreeg ervan langs met een paraplu. Hij wist het attribuut echter te grijpen en besloot het tien jaar later te veilen aan de hoogste bieder.

Over paraplu’s gesproken: wist je dat het nummer Umbrella - ja hoor, die grote hit van Rihanna - oorspronkelijk voor Britney Spears geschreven werd?

Comeback

Comeback

© Isopix

Later sloeg de zangeres terug met Piece of Me, een nummer dat werd bedacht met een MTV Award voor beste clip. Het album Circus betekende haar comeback en ze werd geprezen als een artiest die je live aan het werk moet zien.

Glorieus

Glorieus

© Isopix

Het jongste album van Spears werd twee jaar geleden op de wereld losgelaten en heet Glory. ‘Een fantastische comeback’ en ‘Eindelijk nog eens een leuk album’, kopten recensenten. Met Man on the Moon, Clumsy en Slumber Party staan er alweer flink wat licht verteerbare popliedjes op, in contrast met de meer dance-gerichte voorganger Britney Jean, die niet door iedereen gesmaakt werd.

Luister naar Britney Spears in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top