Current language: nl

Editors komen naar TWClassic: een korte kennismaking voor leken

Editors komen naar TW Classic: een korte kennismaking voor leken

Editors komen naar TW Classic: een korte kennismaking voor leken

© Isopix

Ontgoocheling maakt plaats voor gejubel bij de Belgische fans van Editors: had Tom Smith eerst aangekondigd dat hij dit jaar niet naar Rock Werchter zou afzakken, komt hij nu toch wel met zijn gevolg naar TW Classic, zeker? En of de Britse band daar haar plek verdiend heeft.

Meer over TW Classic

In den beginne

In den beginne

Het begon voor het gezelschap allemaal aan de universiteit van Stafford. Editors werd vaak vergeleken met Joy Division en Franz Ferdinand. De band had al gauw een schare fans, maar niet iedereen stond te jubelen: in de muziekpers werden ze wel eens afgeschilderd als een doorslagje van Interpol.

Populairder uit dan thuis

Populairder uit dan thuis

Die vervelende vergelijking met Interpol zou de fans worst wezen: de groep scoorde de ene radiohit na de andere, de kenmerkende stem van de frontman oogstte bijval en ze werden een hit op festivals. Eén van hun meest memorabele concerten dateert van 2012, op Rock Werchter. Het werd gezien als het definitieve bewijs dat de bandleden hun ietwat timide imago van zich hadden afgeschud en het publiek moeiteloos op concerten met stadionrockallures konden trakteren. ‘We hebben een speciale verhouding met het Belgische publiek’ is een zinnetje waar leadzangers zich nogal makkelijk van bedienen in een moment van extase, maar toch was de band vooral in de beginperiode populairder in België, Nederland en Duitsland dan in hun thuisland, het Verenigd Koninkrijk.

Goud

Goud

Om een carrière in de muziek te kunnen uitbouwen, moesten Tom Smith en co eerst gaan werken in callcentra om geld bijeen te harken. Hun debuutsingle Blood en  het magistrale eerste album The Back Room met daarop onder meer Munich vormden het startsein voor een veroveringstocht langs podia aller landen. Het zou later een gouden plaat opleveren.

And End Has A Start

And End Has A Start

© Isopix

Maar na de release van de tweede plaat ging het pas echt los: die kreeg de goed in het oor liggende naam An End Has A Start en de gelijknamige single werd meteen gretig opgepikt. Op dat album staat ook het innemende nummer Smokers Outside The Hospital Doors. Smith kwam op het idee voor het lied door de hospitaalbezoeken die hij in zijn jeugd aflegde: ‘Dat beeld van mensen die buiten het ziekenhuis staan, met hun infuus, is gewoon heel sterk’, vertelde hij er ooit over in een interview. Het album werd opgenomen in een iets idyllischer setting: in Grouse Lodge, een stokoud Iers landgoed met een jacuzzi en zwembad, tussen de groene heuvels.

Verandering van spijs doet eten

Verandering van spijs doet eten

© Isopix

Na de daaropvolgende zegetochten op Pukkelpop en het Nederlandse Lowlands kon Editors zich pas echt met recht en reden een festivalband noemen. Het werd allemaal nog wat grootser en entertainender, tot groot jolijt van velen, al bestaan er ook fans van het eerste uur die liever even richting toog wandelen wanneer hun favoriete band Put your head towards the air live brengt. Anno 2009 besloten de bandleden voor een iets meer ongepolijste en electronische sound te gaan, en dat leidde tot de plaat In This Light And On This Evening. Daarop stond het mateloos populaire en van een aanstekelijke beat voorziene ‘Papillon’. Enige tijd later besloot gitarist Chris Urbanowicz het voor bekeken te houden, maar opvolger The Weight of Your Love en de gelijknamige single braken ook zonder hem potten.

Keyboards en synthesizers

Keyboards en synthesizers

© Alvise Busetto / Photo News

In Ierland hadden de heren gemerkt dat de natuur kan leiden tot inspiratie voor een geslaagd album, en dus trokken ze naar een dorpje in de Schotse Hooglanden om In Dream in te blikken, opieuw een iets experimenteler album. ‘We gingen aan de slag met een hoop keyboards en synthesizers. Het was één van de makkelijkste platen om te maken’, aldus bassist Russell Leetch. Na een paar weken was de plaat gereed.

Single voorbode van een nieuw album

Single voorbode van een nieuw album

Op 9 maart mogen we een nieuw album van Editors verwachten: dat gaat Violence heten en is meteen hun zesde worp. De fans maakten al kennis met het nummer Magazine, want ze speelden het al een paar keer live. ‘Ik ben nogal terughoudend om te stellen dat het een politiek gemotiveerd nummer is, maar het gaat toch zo’n beetje over belangrijke figuren en hun ongeloofwaardige aanstellerigheid’, vertelde frontman Tom Smith erover.

Luister naar Editors in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top