Current language: nl

Leuke YouTube-kanalen om muziek te leren maken

Op YouTube delen muziekliefhebbers hun muzikale kennen en kunnen met de hele wereld. Lessen notenleer, een initiatie piano of gitaar en zelfs een eerste kennismaking met het programmeren: muziek leren maken kan ook online.

Justin Sandercoe

Justin Sandercoe © Nick Delaney

Met meer dan 700 000 abonnees heeft Justin heel wat gitaristen in wording de basis van zijn favoriete instrument bijgebracht. Hij deelt zijn kennis op twee verschillende kanalen. Het eerste, JustinGuitar , bestaat uit meer dan 750 gitaarlessen, voor alle niveaus. Dat er zelfs ukulele-lessen te vinden zijn, maakt het extra leuk! Op het tweede, JustinGuitarSongs , vind je gitaarklassiekers en hoe je ze kan spelen.

GuitarJamz

GuitarJamz © papastache.com

Op dit kanaal delen meerdere gitaarleraren video's voor alle niveaus. De lessen van Marty Schwartz, Bret Papa (aka « Papastache », zie foto), Tim Pierce of John Konesky weten niet minder dan 1,9 miljoen abonnees te boeien! In totaal zijn er 1800 clips met overzichtelijke lessen voor beginnende, gemiddelde en gevorderde gitaristen. Daarnaast vind je er tips en tricks om te spelen en zelf te componeren.

Drumeo

Drumeo © drumeo.com

Drumeo is een van de toppers om online te leren drummen, met een YouTube-kanaal waarop duizenden populaire video's te bekijken zijn. Eén ding is zeker: eenmaal begonnen, wordt het heel moeilijk om te stoppen. Zo wordt in " een allereerste drumles " uitgelegd hoe drummen precies in zijn werk gaat. In deze video, die meer dan 3,5 miljoen views telt, worden enkele basistechnieken aangeleerd, om al na enkele minuten een ritme te kunnen spelen.

180 Drums

180 Drums © Shutterstock

Zowel voor beginners als ervaren drummers bundelt dit kanaal hoogstaande lessen, gegeven door verschillende leraren. Dat ze een voor een gespecialiseerd zijn in een bepaalde muziekstijl, is ook mooi meegenomen. Zowel liefhebbers van jazz, hiphop, rock-'n-roll en drum and bass komen hier vast aan hun trekken.

Hoffman Academy

Hoffman Academy © hoffmanacademy.com

Als je een echte beginner bent en online piano wil leren spelen, dan is dit kanaal voor jou en je kinderen een absolute aanrader. In de lessen komen de verschillende concepten van het instrument stap voor stap aan bod, zoals intervallen, ritme, dynamiek... Leer op een eenvoudige manier piano spelen en schep er al van bij de eerste les plezier in! Joseph Hoffman deelt heel wat eenvoudige en gemakkelijk te onthouden weetjes, telkens in video's van 15 minuten. Ook ideaal dus voor wie drukbezet is.

Piano Video Lessons

Piano Video Lessons © Shutterstock

Zin om de beste popnummers van de laatste jaren te leren spelen? Neem dan zeker een kijkje op dit kanaal met gemakkelijk te volgen pianolessen en speel je favoriete stukken van Adele, Taylor Swift en nog vele anderen! Van het lezen van partituren en het leren van een ritme tot je eigen stem gaan gebruiken... Kortom, alle nodige bagage om het pianospelen onder de knie te krijgen, ook al speelde je nog nooit eerder muziek.

PV Nova

PV Nova © PV Nova

Deze Franse muzikant deelt zijn muziekkennis met het grote publiek via talrijke video's op YouTube. Met een aparte stijl en vol overgave geeft hij ons een nieuwe kijk op de grote commerciële hits. Ook deelt hij zijn eigen opnames en roept hij zijn abonnees op om deel te nemen aan zijn muziekprojecten. In 2017 lanceerde hij 10 days, 10 songs, een album met 10 nummers die rechtstreeks op Facebook live werden gecomponeerd.

Michael New

Michael New © Shutterstock

Michael New wordt door muzikanten unaniem geprezen voor z'n duidelijke, korte en erg praktische online notenleerlessen. Allerlei items uit de muziektheorie worden er kort en bondig toegelicht. Zowel beginnende muzikanten als gevestigde artiesten zullen hier zeker hun gading vinden.

Music Pro Tutorials

Music Pro Tutorials © Danny J Lewis

Het kanaal van Danny J Lewis is een goudmijn voor wie zich wil gaan toeleggen op het programmeren. Aan de hand van lange video's neemt hij de tijd om uitgebreid in te gaan op alle aspecten van de productie, het mixen en de mastering.

Slynk

Slynk © Slynk

Leer met het programma Ableton alle kneepjes van het vak om je muziekprojecten een duwtje in de rug te geven. Met het kanaal van producer en dj Slynk leer je van A tot Z hoe een nummer wordt gemaakt. Dankzij de gedetailleerde tutorials kent het programma geen geheimen meer.

Top