Current language: nl

De muzikanten met de langste carrière

Tijd om even stil te staan bij de muzikanten van vandaag en gisteren met de langste carrières in de muziekindustrie. Edith Piaf, Ray Charles, Joan Baez, BB King hebben allen één ding gemeen: een immens talent dat door jong en oud wordt erkend.
De muzikanten met de langste carrière

Duke Ellington

Duke Ellington

© Belga

Deze Amerikaanse jazzmuzikant triomfeert in alle categorieën. Zijn carrière duurde maar liefst 57 jaar, tot aan zijn dood in 1974. Zijn studioalbums en filmmuziek werden door het publiek en de critici geprezen. In totaal sleepte hij ook 13 Grammy Awards in de wacht.

Louis Armstrong

Louis Armstrong

© Library of Congress Prints and Photographs Divisio

Louis Armstrong is een andere grote naam uit de jazz. Met een carrière van 52 jaar was hij een van de meest invloedrijke muzikanten van zijn tijd. Hij was ook een overtuigd activist en steunde de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King.

Frank Sinatra

Frank Sinatra

© EPA

Deze crooner met de bijnaam 'The Voice' verkocht niet minder dan 150 miljoen platen. Daarmee staat hij op de absolute nummer één van meest verkochte platen in de geschiedenis. Hij werkte meer dan 60 jaar en was ook een gevierd acteur. Zo won hij ook de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor de film From Here to Eternity uit 1953.

Édith Piaf

Édith Piaf

© EPA

Na jaren als cabaretzangeres en music-hallvedette te hebben gewerkt, krijgt Édith na de Tweede Wereldoorlog wereldwijd succes en internationale naam. In 1946 neemt ze het zelfgeschreven La Vie en rose op, een liedje dat tegenwoordig deel uitmaakt van het klassieke repertoire van het Franse chanson. Tot haar dood in 1963, na een carrière van meer dan 30 jaar, blijft ze een van de meest bewonderde zangeressen van haar generatie.

Miles Davis

Miles Davis

© Mallory1180

Miles Davis is een van de spilfiguren van de jazzscène van de 20ste eeuw, vooral ook omdat hij zich altijd wist te omringen met opkomend talent. Hij werkte meer dan 50 jaar met de allergrootste artiesten, van Sonny Rollins tot Jimi Hendrix. In 1984 ontvangt hij de NEA Jazz Master, de meest prestigieuze jazzaward. Zijn laatste album Doo-bop komt na zijn overlijden in 1992 uit en daarin hoor je al de eerste rapinvloeden.

Ray Charles

Ray Charles

© EPA

Ray Charles is een van de giganten van de Afro-Amerikaanse muziek en was 50 jaar actief. Deze pionier van de soul maakte gospel en r&b populair. Op 19-jarige leeftijd ontmoet hij Quincy Jones en maakt zijn eerste eigen album. Er volgden nog meer dan 40 albums en 12 Grammy Awards.

BB King

BB King

© EPA

BB King, de koning van de bluesgitaar, heeft een indrukwekkend palmares: een carrière van 63 jaar, meer dan 40 studioalbums en honderden, of zelfs duizenden concerten in alle uithoeken van de wereld. Deze muzikant kreeg ook 15 Grammy Awards voor zijn traditionele bluesalbums. Er is trouwens een Gibson-gitaar naar hem vernoemd: de BB King Lucille.

Charles Aznavour

Charles Aznavour

© Belga

Deze vroegere secretaris van Édith Piaf is al sinds 1946 actief en heeft een van de langste internationale carrières van alle Franse zangers. Hij zou wereldwijd meer dan 180 miljoen albums hebben verkocht en kreeg in 2017 zelfs zijn eigen ster op de Walk of Fame in Hollywood.

Johnny Cash

Johnny Cash

© EPA

Deze Amerikaanse countryzanger met baritonstem had een carrière van 50 jaar. Hij is een van de grootste namen in de Amerikaanse muziek van de 20ste eeuw. Zijn discografie telt 55 studioalbums en meerdere liveopnames, waaronder het bekende concert At Folsom Prison.

Joan Baez

Joan Baez

© EPA

Folkzangeres Joan Bez heeft sinds 1958 een muziekcarrière en heeft al 24 studioalbums op haar naam staan. Ze is ook heel bekend omwille van haar politieke en sociale geëngageerdheid voor de burgerrechten, tegen de oorlog in Vietnam, tegen de doodstraf en voor de mensenrechten in het algemeen.

Bob Dylan

Bob Dylan

© EPA

Bob Dylan is een symbool van de maatschappij in de sixties en is al sinds 1959 actief. In 2016 ontving het werk van deze folkzanger (38 studioalbums en 10 livealbums) de Nobelprijs voor de Literatuur omdat hij 'nieuwe poëtische expressies heeft gecreëerd'.

Fats Domino

Fats Domino

© EPA

Fats Domino is een pionier van de rock-'n-roll en jump blues. Zijn carrière begon in 1949 en eindigde in 2006. 57 jaren gewijd aan muziek en showbusiness, dus. Met meer dan 20 studioalbums op zijn naam zat hij constant muziek te maken. Deze virtuoos was zelfs de pianoleraar van Elvis Presley.

Stevie Wonder

Stevie Wonder

© EPA

Stevie Wonder begon op heel jonge leeftijd muziek te maken en kan bogen op een carrière van meer dan 50 jaar. Zijn discografie omvat 23 studioalbums, 4 livealbums, 3 albums met filmmuziek en 32 nummer 1-hits. Met meer dan 100 miljoen verkochte albums wordt hij zowel door het publiek als door zijn collega's gewaardeerd. Hij won 22 Grammy Awards en kreeg voor I just called to say I love you uit 1985 een Oscar voor het beste originele lied.

Barbra Streisand

Barbra Streisand

© EPA

Bij ons misschien iets minder populair, maar in de Verenigde Staten behoort ze ook vandaag nog tot de absolute top. Ze won 8 Grammy Awards en verkocht wereldwijd 140 miljoen albums.

Top