Current language: nl

RIP Dolores O'Riordan: de zangeres van The Cranberries in zeven video's

RIP Dolores O'Riordan: de zangeres van The Cranberries in zeven video's

© Juanjo Martin / EFE / Isopix

Dolores O’Riordan, de frontvrouw van The Cranberries, is maandagavond overleden. De Ierse zangeres bezweek compleet onverwacht en de doodsoorzaak is nog onbekend. The Cranberries tekenden in 1994 voor Zombie, één van de grootste hits uit dat decennium.
 
Zie ook: Overleden zangeres van The Cranberries zou net Zombie terug inzingen

Cranberry Saw Us

Cranberry Saw Us

© Poudou99

De broers Noel en Mike Hogan uit Limerick startten in 1990 de band ‘Cranberry Saw Us’, samen met drummer Fergal Lawler. Dolores stelde zich kandidaat als zangeres, werd door de twee broers met open armen ontvangen en schreef vervolgens de tekst voor het welbekende nummer ‘Linger’, waardoor de wereld kennis maakte met haar typerende stemgeluid.

Kenmerkend stemgeluid

Kenmerkend stemgeluid

Dolores O’ Riordan was een flegmatieke frontvrouw die met een zwaar Iers accent zong en wiens unieke stemgeluid muziekfans in vervoering bracht. De zangeres stond echter ook te boek als bijzonder humeurig.  In haar leven was het dan ook niet allemaal rozengeur en maneschijn: ze kampte met een bipolaire stoornis.

Zombie

Zombie

Zombie was een rocknummer met een politieke boodschap: het kwam uit in 1994, het bloedige hoogtepunt van ‘The Troubles’ in Noord-Ierland. De band wilde er de dood van twee kinderen bij de bomaanslagen in Warrington mee aanklagen. Het liedje katapulteerde hen naar de hoogste regionen van de hitlijsten.


Succes

Succes

© Isopix

In Europa en de States verkochten The Cranberries meer dan 40 miljoen albums, met grote dank aan hun onvergetelijke hit. Het nadeel aan de hele zaak was dat ze nooit nog zo’n nummer zouden kunnen uitbrengen, waardoor Dolores en haar gevolg door velen als ‘one hit wonder’ werden bestempeld. Dat predikaat doet de groep echter te kort: op ‘No Need to Argue’ staan meerdere songs die er zeker mogen zijn, zoals het ijzersterke ‘Ode To My Family’.

Solocarrière

Solocarrière

© Isopix

Maar waren het debuut ‘Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?’ en opvolger ‘No Need To Argue’ nog aardige platen, dan ging het met de derde, ‘To The Faithful Departed’, lichtjes mis. De plaat deed het niet te best en het inspireerde O’Riordan om aan een solocarrière te gaan timmeren. In 2003 werd de stekker uit The Cranberries getrokken, in 2007 bracht ze ‘Are You Listening’ uit, en daarop volgde ‘No Baggage’.

Reünie

Reünie

© Isopix

In 2009 besloten de bandleden dat het tijd was voor een reünie, en zo geschiedde: ze brachten nog twee albums uit, ‘Roses’, en de akoestische plaat ‘Something Else’. Die laatste dateert nog van vorig jaar. Gisteren werd O’Riordan dood aangetroffen in een hotelkamer in Londen. Ze werd amper 46.

Top