Current language: nl

France Gall, een roemrucht popicoon

Amper een maand na het heengaan van Johnny Hallyday moeten Frankrijk en de rest van het muziekminnende universum alweer afscheid nemen van een poplegende, want France Gall is op zeventigjarige leeftijd overleden.
France Gall, een roemrucht popicoon

© Isopix

Amper een maand na het heengaan van Johnny Hallyday moeten Frankrijk en de rest van het muziekminnende universum alweer afscheid nemen van een poplegende, want France Gall is op zeventigjarige leeftijd overleden. Een korte terugblik op haar spraakmakende carrière.

Ne soit pas si bête

Ne soit pas si bête

© Dalmas / Sipa Press

Isabelle Gall - zoals ze echt heet - komt uit een muzikale familie, want haar vader schreef teksten voor onder andere Charles Aznavour. Nadat de jongedame op 16-jarige leeftijd een eerste single uitbracht, werd al snel duidelijk dat ze in de wieg gelegd was voor een roemruchte carrière. Van ‘Ne soit pas si bête’ werden niet minder dan 200 000 exemplaren verkocht. Serge Gainsbourg merkte haar op, en de trein van juffrouw Gall was definitief vertrokken. Meteen het startsein voor een lange samenwerking met Gainsbourg, want hij schreef ook ‘Les Sucettes’ en ‘Laisse Tomber Les Filles’, waarmee ze hoge toppen scheerde in de hitlijsten. De carrière van de zanger, die in een dipje zat, werd door France Gall opnieuw gelanceerd.

Ophef over de lolly’s

Ophef over de lolly’s

© Dalmas / Sipa Press / Isopix

‘Les Sucettes' ging over een jongedame die verzot was op lolly’s, maar de seksuele bijklank ontging de fans niet. Het leidde in Frankrijk tot een schandaal en Gall beweerde later dat ze de dubbele bodem aanvankelijk niet begreep. Ze zou er zich nog lang voor schamen. Toch zaten er wel in meer songs van haar dubbelzinnigheden.

Grootste hit

Grootste hit

© Guilio Broglio / AP / Isopix

France Gall had lang geleden een relatie met een andere Franse muziekgrootheid, namelijk Claude François. Cloclo was helaas niet altijd even vriendelijk voor haar: toen ze in 1965 aan het Eurosongfestival deelnam voor Luxemburg, zou hij haar na het optreden ‘Je zong vals, je was verschrikkelijk’ hebben toegeroepen. Het publiek vond het blijkbaar toch niet zo erg, want de zangeres sleepte de overwinning in de wacht met het liedje ‘Poupée de cire, poupée de son’, dat ook al werd geschreven door Serge Gainsbourg en later een dikke hit zou worden.

Een beetje Goethe

Een beetje Goethe

© Isopix

De populariteit van de zangeres beperkte zich niet tot haar thuisland. De Nederlandse Marijke Merckens haalde het zelfs in haar hoofd om van 'Poupée de cire, poupée de son' een versie in haar moedertaal te maken, getiteld ‘De Modepop’. Gall zelf kwam aanzetten met Italiaanse en Japanse versies van het liedje. Ze trok ook op veroveringstocht naar Duitsland en daar hoorde een repertoire in de taal bij: de Duitsers zouden zich de liedjes 'Ein bißchen Goethe, ein bißchen Bonaparte', 'Zwei Apfelsinen im Haar' en 'Ali Baba und die 40 Räuber' nog lang heugen.

Inspiratie voor een wereldberoemd nummer

Inspiratie voor een wereldberoemd nummer

© Pelletan / Sipa Press / Isopix

Het was geenszins altijd rozengeur en maneschijn in het leven van de Française. De romance met Julien Clerc liep op de klippen en ook Claude François kwam van een kale reis thuis na z’n relatie met haar: hij werd gedumpt. Samen met componist Jacques Revaux schreef hij er ‘Comme d’Habitude’ over, een nummer dat nog bekender werd door de versie van Frank Sinatra, ‘My Way’.

De periode-Berger

De periode-Berger

© Isopix

In 1976 trouwde ze met collega-zanger Michel Berger en zou ze enkel nog hits zingen die uit zijn koker kwamen. Dat leidde tot een reeks sprookjesachtige nummers, maar ook tot de jaren ’80- hits ‘Babacar’ en ‘Ella Elle l’a’, waarvan de laatste een ode is aan jazzzangeres Ella Fitzgerald. Gall en Berger bleven samen tot hij in 1992 overleed.

Uit de schijnwerpers

Uit de schijnwerpers

© Isopix

Nadat haar dochter - die ze kreeg met Michel Berger - in 1997 overleed aan de gevolgen van de taaislijmziekte vond ze dat het genoeg was geweest. Ze verscheen nog zelden in de schijnwerpers en bracht het grootste deel van de tijd door in haar huis in Senegal. France Gall leed al een tijdje aan kanker en liet zondag het leven in een ziekenhuis nabij Parijs.

Top