Current language: nl

Johnny Hallyday: afscheid van een rocklegende

Johnny Hallyday: afscheid van een rocklegende © Isopix

In de buurt van Parijs is rocklegende Johnny Hallyday overleden. De legendarische zanger, die Elvis Presley adoreerde, brak eind de jaren ’50 door met z’n Franse versie van de rock ’n roll. Hij bezweek aan longkanker. ‘Ik schrijf deze woorden zonder ze te geloven. En toch is het waar: mijn man is niet meer’, meldde zijn vrouw Laeticia. Johnny verkocht meer dan 100 miljoen albums, lokte volle zalen en schopte het zelfs tot filmster.

Jean-Philippe

Jean-Philippe © Isopix

Hallyday werd in 1943 in de lichtstad geboren als Jean-Philippe Smet, een naam met iets minder showbizzgehalte. De jongen kwam ter wereld als zoon van Huguette Clerc en de Belg Léon Smet. Tussen Huguette en Léon liep het echter al gauw spaak, waardoor de kleine opgroeide bij zijn tante Cécile.

De Franse Elvis

De Franse Elvis © Isopix

Hallyday, die als pseudoniem de achternaam van zijn aangetrouwde neef Lee aannam, besloot in de fifties dat hij in de wieg gelegd was voor rock ’n roll. Hij werd in geen tijd razend populair en men beschouwde hem vaak als de Elvis Presley van de francofone wereld, al doet die omschrijving hem tekort: de man scoorde namelijk ook in de States en maakte zijn opwachting in de Vlaamse en Nederlandse hitparade. Niet iedereen was even blij met zijn reputatie van ruige rock ’n rollzanger: één van z’n concerten in Parijs liep dusdanig uit de hand dat er in de Franse hoofdstad een tijdlang een rockverbod van kracht was.

Hits

Hits © Benaroch / SIPA

Johnny Hallyday stond in zijn carrière meer dan veertig keer op de eerste plaats in de Franse hitparade, met eigen nummers en covers van Engelstalige hits.  Enkele nummer 1-hits: ‘Viens danser le twist’ (een eigen versie van ‘Let’s Twist Again’), ‘Tes tendres années’, ‘Je te promets’ en ‘J'ai un problème’. Dat laatste nummer is een duet met zijn toenmalige vrouw Sylvie Vartan. In de Angelsaksische wereld werd Hallyday meer dan eens omschreven met de term ‘De bekendste artiest waar je nog nooit wat van gehoord hebt’. Ook in België was hij een graag geziene gast: enkel Michel Sardou stond als Frans artiest meer op het podium van de Brusselse concertzaal Vorst Nationaal.

Film

Film © Isopix

In Frankrijk was het vroeger vaak zo dat een muziekcarrière het pad effende voor een loopbaan in de filmwereld. Zo ook bij Johnny Hallyday: in 1955 kreeg hij een bijrolletje in ‘Les Diaboliques’ om acht jaar later (aan de zijde van Sylvie Vartan) te schitteren in D'où viens-tu Johnny ?’, warempel een Franse western. Later dook hij onder meer op in de misdaadfilm ‘Détective’ van Jean-Luc Godard. Hij was te zien in meer dan twintig langspeelfilms.

Eerbetoon

Eerbetoon © Isopix

‘Dit is een stukje Frankrijk dat sterft’, vertelde Frankrijkkenner Bart Van Loo op Radio 1 over de dood van het fenomeen. Om de impact van de zanger te illustreren, haalde hij aan dat het Franse radiostation France Inter na het overlijden van ’s ochtends vijf uur tot een stuk in de dag enkel nummers van Hallyday speelde als eerbetoon. ‘Ik kan me moeilijk inbeelden wie er bij ons zou moeten sterven voor zoiets gebeurt’, besloot hij.

Privé

Privé © Dalmas / SIPA / Isopix

Hallyday stapte verschillende keren in het huwelijksbootje: hij was getrouwd met Sylvie Vartan (foto, de moeder van zoon David, die later ook zanger werd), Elisabeth Etienne, Nathalie Baye (met wie hij dochter Laura kreeg), twee keer met Adeline Blondieau en tot slot met Laeticia Boudou, een model dat 32 jaar jonger is en met wie hij twee dochtertjes adopteerde. Johnny voerde sinds de jaren ’70 een verbeten strijd met de Franse fiscus met als inzet achterstallige belastingen. In de jaren ’90 bereikten beide partijen eindelijk een overeenkomst. Hij vroeg de Belgische nationaliteit aan, maar die werd hem geweigerd en sindsdien vestigde hij zich officieel in het Zwitserse Gstaad. Johnny Hallyday werd 74.Top