Current language: nl

Liedjes die voor ophef zorgden

Liedjes die voor controverse zorgen zijn van alle tijden. Van zodra een bepaalde groep zich aangesproken voelt door de tekst van een bepaald lied, laaien de gemoederen op. Beslis zelf of volgende songs de ophef waard waren...
Liedjes die voor ophef zorgden

Liedjes die voor controverse zorgen zijn van alle tijden. Van zodra een bepaalde groep zich aangesproken voelt door de tekst van een bepaald lied, laaien de gemoederen op. Beslis zelf of volgende songs de ophef waard waren...

Drank en Drugs - Lil'Kleine en Ronnie Flex

Drank en Drugs - Lil'Kleine en Ronnie Flex

© Pinterest

In 2015 brachten Lil'Kleine en Ronnie Flex de single Drank en Drugs uit. Omdat zij voornamelijk populair zijn bij jongeren, werd de tekst al snel als controversieel beschouwd wegens het zogenaamd aanzetten tot het gebruik ervan. Daarnaast is in de tekst ook sprake van MDMA, dat onder de hallucinogenen valt, en waartegen alle tieners volgens de rappers ja zeggen. Ook de seksuele connotaties in de clip, zoals het berijden van voorwerpen, leidden tot de nodige controverse.

Kind van de Duivel – Jebroer

Kind van de Duivel – Jebroer

© Pinterest

In Nederland ontstond er al snel commotie toen Jebroer – de artiestennaam van Timothy Kimman en overigens een woordspeling op Jezus – dit jaar de single Kind van de Duivel uitbracht. Kinderen lustten de beat wel en zongen de -volgens verschillende dominees- onchristelijke woorden lustig mee. De dominees kropen in hun pen en waarschuwden ouders voor de verdoemenis van hun kapoenen.

Je t'aime moi non plus – Serge Gainsbourg en Jane Birkin

Je t'aime moi non plus – Serge Gainsbourg en Jane Birkin

© Belga

Lust en seks doorspekten het sensuele liedje "Je t'aime moi non plus" van de Franse zanger en zijn vriendin, de Engelse actrice Jane Birkin. Hijggeluiden en gekreun vormden de basis van de expliciete song, die bovendien ook nog eens in het jaar '69 werd uitgebracht. Het liedje werd als te gedurfd beschouwd en werd geband en gecensureerd doorheen Europa, waardoor het uiteraard een grote hit werd en in de top 10 van de hitlijsten belandde.

Pussy - Rammstein

Pussy - Rammstein

© EPA

De Duitse metalband staat niet meteen bekend om zijn frivoolste teksten, maar "Pussy" uit 2009 sloeg echt alles. Het hoesje portretteerde de hoofden van de bandleden op naakte vrouwenlichamen en dan was er nog de tekst. Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr! en Steck Bratwurst in dein Sauerkraut! zijn maar enkele passages uit de song met bijhorende gebande pornografische clip. De groep wilde er een satirische kijk mee bieden op het sekstoerisme...

Rape Me - Nirvana

Rape Me - Nirvana

© Nirvana

Er zijn verschillende theorieën omtrent "Rape Me" van Nirvana. Zelf zou Kurt Cobain beweerd hebben dat de tekst doelde op de mediaheisa omtrent zijn drugsgebruik, een andere theorie suggereert zijn groeiende haat tegenover de muziekindustrie. Hoe dan ook werd de groep aangevallen door vrouwenbewegingen en verenigingen die zich inzetten tegen vrouwenverkrachtingen en die beweerden dat de song het misbruik van vrouwen aanmoedigde.

F–K the Police – N.W.A.

F–K the Police – N.W.A.

© Pinterest

De groep N.W.A. – wat staat voor Niggaz Wit Attitude – is een groep uit de jaren tachtig die bestond uit rappers Eazy-E, Dr. Dre en Ice Cube, Arabian Prince, MC Ren en DJ Yella. Met hun song Fuck tha Police wilden ze een sociale aanklacht leveren tegen politiegeweld en rassendiscriminatie. In die tijd was het woord Fuck zelfs nog zo controversieel dat het niet eens op het album mocht staan. Ondanks de controverse leverde het album dubbel platina op, hoewel het op de radio geband werd. Helaas is het thema van het lied vandaag nog steeds brandend actueel.

God Save The Queen – Sex Pistols

God Save The Queen – Sex Pistols

© EPA

Het liedje God Save The Queen van de Sex Pistols kwam uit in 1977, toen Koningin Elisabeth II haar 25 jaar op troon vierde, maar werd geband omwille van de tekst die zegt: God save the queen / The fascist regime /She's not a human being / and There's no future / And England's dreaming. Zelfs het parlement bemoeide zich met het bannen van de single. Maar volgens drummer Paul Cook had de groep niets tegen de Engelsen, integendeel, ze wilden de arbeidersklasse net behoeden voor de slechte behandeling door het Engelse bewind.

Smack My Bitch Up – The Prodigy

Smack My Bitch Up – The Prodigy

© EPA

De titel alleen al zorgde ervoor dat de song bestempeld werd als vrouwonvriendelijk, hoewel de groep elke mogelijkheid te baat nam om duidelijk te maken dat dit niet letterlijk bedoeld was, maar meer als iets intensief en met veel kracht doen. De clip was hun shockerende antwoord op de ophef: de verteller snuift cocaine, gaat naar een club, zorgt daar voor heisa en komt uiteindelijk thuis met een prostituee. Op het einde wordt duidelijk dat het om een meisje gaat. De clip werd geband door MTV, maar de ophef zorgde voor een boost van de verkoopcijfers van de single.

Stan – Eminem

Stan – Eminem

De song Stan van rapper Eminem vertelt het tragische verhaal van een fan die geobsedeerd is door Eminem en via brieven probeert met hem in contact te komen. Omdat Eminem, door allerlei omstandigheden, de brieven pas veel later kan beantwoorden, wordt de fan depressief. Uiteindelijk pleegt hij zelfmoor door met zijn zwangere vriendin in de koffer van zijn wagen van een brug te rijden. De tekst en clip werden door veel mensen als shockerend ervaren.

Give Ireland back to the Irish - Wings

Give Ireland back to the Irish - Wings

Het protestnummer van Paul en Linda McCartney kon op weinig bijval rekenen in Engeland. Het kwam er nadat er bij een republikeinse demonstratie in Ierland 14 Ieren vermoord werden door het Britse leger. McCartney kon niet begrijpen dat er zo'n haat was tegen de Ieren en riep alle Britten op om uit Ierland te vertrekken. Het was een aanklacht tegen de Britse overheid die door de Engelse meda in de kiem werd gesmoord.

Top