Afscheid van rocklegende Tom Petty

Afscheid van rocklegende Tom Petty

© Photonews

Afgelopen maandagnacht moesten we alweer afscheid nemen van een grote naam in de rockwereld: Tom Petty is overleden. Een week geleden gaf de frontman van The Heartbreakers nog een concert ten beste in de Hollywood Bowl ter ere van zijn begeleidingsband. Petty is een rockmonument en scoorde vanaf de jaren zeventig tal van hits. Hij werd 66.

De beginjaren

De beginjaren

© Photonews

Tom Petty had de muziekmicrobe van kleinsaf te pakken: zijn grote idool was Elvis Presley en op achttienjarige leeftijd vervoegde hij de rockgroep Mudcrutch, aanvankelijk zonder veel succes. Maar toen de harde kern van Mudcrutch in 1976 The Heartbreakers ging vormen, was de trein vertrokken.

Het eerste album

Het eerste album

© Photonews

Het eerste, titelloze album had aanvankelijk vooral succes in het Verenigd Koninkrijk, waar Petty in één adem werd genoemd met Graham Parker en Elvis Costello. De Britse radiostations draaiden ‘American Girl’ met de regelmaat van de klok, maar pas een paar jaar later werd het een hit in zijn thuisland.

Refugee

Refugee

© Photonews

De hit ‘Refugee’ en het daarbij horende album ‘Damn The Torpedoes’ uit 1979 waren goed voor de definitieve doorbraak. En Petty was z’n tijd ver vooruit, want hij stak in de jaren tachtig als één van de eerste muzikanten veel energie in videoclips, die op MTV een groot publiek bereikten. Een mooi staaltje vakmanschap is de video die bij het nummer ‘Don’t come around here no more’ hoort.

Succesvolle samenwerking met Jeff Lynne

Succesvolle samenwerking met Jeff Lynne

© Photonews

Het grootste succes van Petty is wellicht het album Full Moon Fever. Voor die plaat sloeg hij de handen in elkaar met Jeff Lynne van Electric Light Orchestra. Er staan nummers op als ‘I won’t back down’, ‘Free fallin’’ en ‘A Face in the Crowd’. Lynne zorgde er ook voor dat Petty kon toetreden tot de supergroep ‘The Traveling Wilburys’, met Bob Dylan, Roy Orbison en George Harrison als partners in crime.

De nineties

De nineties

© Photonews

Nadat hij in de jaren negentig de hit ‘Mary Jane’s Last Dance’ uitbracht ging het wat minder. Zijn huwelijk strandde en in de biografie ‘Petty: The Biography’ gaf hij schoorvoetend toe dat hij aan het einde van dat decennium aan de heroïne zat. Tegen de eeuwwisseling was hij echter weer clean.

Opnieuw op volle kracht

Opnieuw op volle kracht

© Photonews

Tom Petty ging weer optreden en vooral in eigen land bracht hij volle arena’s op de been. In 2017 maakte hij nog een grote tournee door de States.

Top