Charles Bradley is niet meer: afscheid van een soulfenomeen

Charles Bradley is niet meer: afscheid van een soulfenomeen

© Photonews

Afgelopen weekend overleed Charles Bradley en dus moest de wereld alweer afscheid nemen van een begenadigde soulstem. De Amerikaanse zanger, die een deel van zijn leven op straat doorbracht, werd een een tiental jaar geleden plots wereldberoemd toen hij een contract tekende bij Daptone Records en over een karakteristiek en getormenteerd stemgeluid bleek te beschikken. De flamboyante Amerikaan pakte wereldwijd concertzalen in met zijn talent en warme persoonlijkheid. Maagkanker werd hem fataal.

Een hard leven

Een hard leven

© Isopix

Charles Bradley kon niet bepaald over een onbezorgde jeugd spreken. De miserie liep als een rode draad door zijn jonge jaren en hij verliet noodgedwongen het ouderlijk huis toen hij amper 14 was. De schulden stapelden zich op en hij probeerde z’n geld te verdienen als klusjesman en kok, maar Bradley was ook een hele periode dakloos en sliep toen in New Yorkse metrowagons.

James Brown

James Brown

© Photonews

Het optreden zat hem toen al in het bloed: hij had James Brown aan het werk gezien en dat concert had zo’n begeesterend effect dat hij besloot om in obscure clubs aan het werk te gaan als James Brown-imitator, onder de naam Black Velvet.

De ontdekking

De ontdekking

© Photonews

Charles bleef lange tijd onder de radar, tot hij ontdekt werd door Gabriel Roth, de bassist van Sharon Jones & The Dap Kings. De trein was vertrokken en de zanger kon samen met gitarist Thomas Brenneck van The Mennahan Street Band aan eigen nummers beginnen te werken.

De doorbraak

De doorbraak

© Photonews

In 2011 werd met de release van zijn eerste album ‘No Time for Dreaming’ het startschot gegeven voor een korte maar roemruchte carrière. ‘This World’ werd zijn eerste hit en een jaar later werd ‘Soul of America’ uitgebracht. Dat was een documentaire over het getroubleerde leven van ‘The Screaming Eagle of Soul’, zoals zijn fans hem noemen. Vijf jaar geleden bracht hij het album 'Victim of Love' uit, in 2016 lag opvolger ‘Changes’ in de platenwinkelrekken.

De aanhouder wint

De aanhouder wint

© Photonews

'Ik ben al met muziek bezig sinds ik 16 ben, maar kon nooit mensen vinden die echt in me geloofden. Nu is dat wel het geval en daar ben ik heel blij om’, vertelde hij een paar jaar geleden in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Succes

Succes

© Photonews

Bradley verbaasde vriend en vijand door de pannen van het dak te zingen op grote festivals als Coachella en Glastonbury. Hij blies samen met geestesverwante Sharon Jones - ondertussen ook overleden - de erfenis van grote namen als Otis Redding en James Brown nieuw leven in. De Amerikaan stond bekend om zijn levendige concerten en bereikte ook in de Lage Landen moeiteloos de status van livelegende. Hij gaf onder meer felgesmaakte optredens ten beste op Pukkelpop en in de Brusselse concertzaal AB. ‘This World’, ‘Why is it so hard’ en ‘You put the flame on it’ zijn enkele van zijn beste en bekendste nummers. Er kwam zelfs een cover van een Black Sabbath-song, namelijk ‘Changes’. Het gelijknamige album werd helaas zijn laatste wapenfeit. Charles Bradley werd 68.

Top