Brekende snaren, kapotte gitaren en opgeblazen versterkers: hoe los je dat op als muzikant?

Brekende snaren, kapotte gitaren en opgeblazen versterkers: hoe los je dat op als muzikant?

© F.A. Hernandez

Tijdens een optreden kan er vanalles gebeuren, maar doorgewinterde muzikanten laten zich niet zo snel uit hun lood slaan. B.B. King gaat hier uiterst vakkundig om met een gebroken snaar. Technische problemen op het podium zijn behoorlijk vervelend en daar kunnen de volgende artiesten van meespreken!

Snelle wissel

Snelle wissel

De overleden blueszanger Stevie Ray Vaughan was een vermaard gitarist. Hij was de eigenaar van een Fender Composite Stratocaster die hij Lenny noemde. Da’s de naam van zijn vrouw die het instrument voor hem kocht op z’n zesentwintigste verjaardag, in 1980. Prijskaartje: 484 228 euro. Hier breekt Stevie een snaar van het peperdure instrument, waarna hij vliegensvlug een andere gitaar in de handen geduwd krijgt.

Een streepje viool

Een streepje viool

Jawel, ook vioolsnaren begeven het wel eens. Geen probleem als er een evenwaardig reserve-exemplaar voorhanden is en als je mede-muzikanten je uit de brand helpen.

3 snaren minder ... moeilijk gaat ook

3 snaren minder ... moeilijk gaat ook

3 snaren breken en toch aan de gang blijven met een gitaar: evident is het allesbehalve. Deze man trekt er zich niets van aan en tokkelt onverstoorbaar verder.

Daar gaat de versterker

Daar gaat de versterker

Over naar Steve Vai. Muziekliefhebbers beschouwen hem als één der grootste gitaarvirtuozen van de jaren negentig, samen met zijn leermeerster Joe Satriani. Een gitaarsnaar breken is voor Steve nog het minste: hier blazen zijn band en hijzelf een versterker op. Even schrikken toch.

Zo los je dat op

Zo los je dat op

Ieder heeft een eigen manier om met technische problemen om te gaan: de ene blijft er ijzig kalm onder, de ander doet alsof er niets gebeurd is en dan heb je natuurlijk ook types wiens bloed ervan gaat koken, met alle gevolgen vandien.

Knap vervelend

Knap vervelend

Nog een overzichtje met 11 vervelende en soms ronduit gênante momenten waarop de techniek het liet afweten.

Rihanna

Rihanna

Ook bij Rihanna gaat het niet altijd zoals voorzien, en daar kan ze behoorlijk pissig van worden. Hier loopt het mis tijdens een optreden in Londen. Na een lichtjes geïrriteerde reactie zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen.

De Kurt Cobain-methode

De Kurt Cobain-methode

Kurt Cobain was een legende die veel te vroeg van ons heenging. De zanger voelde er meestal weinig voor om te wachten tot hij een nieuwe gitaar kreeg of tot een technisch probleempje verholpen was. Nee, hij koelde zijn woede door drums, gitaren of podiumattributen te vernielen.

Top