Deze popsterren kregen een klassieke opleiding

Je zou het hen misschien niet allemaal nageven, maar deze popsterren kregen allen een klassieke opleiding.
Deze popsterren kregen een klassieke opleiding

© EPA

Je zou het hen misschien niet allemaal nageven, maar deze popsterren kregen allen een klassieke opleiding. Klassieke scholing betekent niet dat men klassieke opera moet zingen, wel dat men lessen kreeg om de grondbeginselen van muziek, of een andere artistieke kunst, onder de knie te krijgen. De klassieke training van deze 10 sterren heeft hen alvast geen windeieren gelegd.

Mariah Carey

Mariah Carey

© EPA

De eerste op de lijst zal wellicht geen verrassing zijn. Het zat haar dan ook in de genen. Patricia, Mariah's moeder, was een occasionele operazangeres en stemcoach. Het spreekt voor zich dat ze haar dochter dan ook opleidde in die richting. Carey heeft een stembereik van vijf octaven en kan zelfs noten aan boven de zevende octaaf. Dankzij de klassieke training van haar moeder leerde ze haar stem perfect beheersen. Hoewel ze gek is op operamuziek, heeft het haar evenwel nooit kunnen inspireren.

Beyoncé

Beyoncé

© EPA

Queen Bee's sopraanstem werd ontdekt door haar danslerares die een liedje neuriede dat Beyoncé al zingend afwerkte, inclusief de hoogste noten. Ze ging daarop op muziekschool en begon in het kerkkoor te zingen alvorens ze een klassieke operazangopleiding genoot. Na een auditie voor een meidengroep kwam Beyoncé echter met Destiny's Child in de R&B terecht en ging later solo in datzelfde genre. Maar de hoge noten raakte ze tot onze grote vreugde niet meer kwijt...

Nicole Scherzinger

Nicole Scherzinger

© EPA

Als tiener eindigde Nicole Scherzinger ooit als tweede in een klassieke zangwedstrijd en in die tijd speelde ze ook hoofdrollen in verschillende musicals, maar de zangeres is uiteraard vooral bekend van de meidengroep Pussycat Dolls. Ze is een lyrische sopraan met een bereik van vier octaven die veel emotie in haar stem kan leggen. Ze kan verschillende stijlen aan, van jazz over theater tot klassiek. Naast stembeheersing en kracht kan Nicole ook meerdere noten op een lettergreep zingen en dankzij een uitstekende ademcontrole kan ze hoge noten eindeloos aanhouden.

Nina Hagen

Nina Hagen

© EPA

Nina Hagen is een uitzonderlijke Duitse zangeres die vanaf eind de jaren 70 het podium onveilig maakte. Haar moeder was operazangeres en haar stiefvader concertpianist. Al van jongs af aan werd ze dan ook door haar moeder klassiek getraind, maar Nina hield zoveel meer van Janis Joplin en rock. Ze beschikte over een verrassend stembereik van 5 octaven, maar met haar rauwe sensualiteit ontwikkelde ze haar eigen stijl in de ontluikende punkscene. De klassiek geschoolde Duitse werd dan ook de Godmother of Punk genoemd.

Donna Summer

Donna Summer

© EPA

Summer werd opgeleid als gospelzangeres en zong tijdens haar reis door Europa zelfs even voor de Weense Folk Opera, maar haar songwriting vaardigheden dreven haar een andere richting uit. Een van haar minder bekende songs, maar wel een die aantoont wat een grote en onderschatte vocaliste ze wel was, is "Can't We Just Sit Down (And Talk It Over).

Toni Braxton

Toni Braxton

© EPA

Als dochter van een voormalige operazangeres, begon Braxton haar carrière met R&B, zachte rock ballades en liefdesliedjes. Later kwamen er ook hip-hop soul en dancemuziek elementen bij. Haar grootste hit is ongetwijfeld Unbreak my Heart, maar haar klassieke scholing kwam het meest tot zijn recht in het Broadway stuk Beauty and the Beast en Aida, evenals in haar duet met Il Divo, "The Time of Our Lives".

Lady Gaga

Lady Gaga

© EPA

Gaga is wellicht de meest veelzijdige uit de lijst. Toen ze vier was leerde ze op het gehoor piano spelen, maar later kreeg ze een klassieke opleiding om zich te vervolmaken. Op haar elfde begon ze toneellessen te volgen en toen ze veertien was duwde een muzikant, die haar had horen zingen, haar het nummer van een stemcoach in de hand. Na haar humaniora studeerde ze muziek en theater aan de universiteit van New York, maar ze onderbrak haar studie om aan een succesvolle zangcarrière te beginnen. Hoe belangrijk die klassieke techniek is voor Lady Gage bewees ze nog door zes maanden lang elke dag te oefenen en vervolgens een adembenemende "Sound of Music" medley te brengen tijdens de Oscars van 2015.

Tupac Shakur

Tupac Shakur

© The Source

Een naam die zal verrassen in dit lijstje is ongetwijfeld Tupac Shakur. De rapper studeerde namelijk toneel, poëzie, jazz en ballet. Als lid van de Harlem's 127th Street Repertory Ensemble, trad Tupac op als acteur in verschillende stukken van Shakespeare, hoewel dat ook niet zo verrassend hoeft te zijn, aangezien hij bekend stond als taalkundige tovenaar met een zeer goede schoolreputatie!

Mike Shinoda

Mike Shinoda

© EPA

Mike Shinoda is de gitarist (en zoveel meer dan dat) van rockband Linkin Park. Vanaf zijn zesde leerde hij klassiek piano spelen, op zijn dertiende nam hij er jazz, blues en hiphop bij, vervolgens gitaar en op de koop toe begon hij ook nog te rappen. Tijdens zijn schooljaren ontmoette hij de andere bandleden van Linkin Park en toen hij ook nog een diploma Illustratie en Grafisch ontwerp op zak had, verzorgde hij eveneens het artwork van de groep. Sommige sterren zijn van alle markten thuis en dat is ook te horen aan de muziek die ze maken...

Axl Rose

Axl Rose

© EPA

De zanger van rockband Guns N' Roses had geen gelukkige jeugd en vond al snel soelaas in de muziek. Vanaf zijn vijfde zong hij in het kerkkoor en trad op in een bandje met zijn broer en zus. Op school nam hij zanglessen en studeerde hij piano. Als bariton probeerde Axl verschillende stemmen uit om zijn muziekleraar op het foute pad te zetten over wie er zong in de klas en dat bleek zo zijn succes te hebben... Tegenwoordig kennen we hem als de man met vijftig stemmen.

Top