Top 10 must-visit plaatsen die klassieke muziek ademen

Sommige steden associeer je onmiddellijk met klassieke muziek. Omwille van hun geschiedenis of hun sterke culturele link. Dat is het geval voor Wenen, Milaan of Tokio.
Top 10 must-visit plaatsen die klassieke muziek ademen

Sommige steden associeer je onmiddellijk met klassieke muziek. Omwille van hun geschiedenis of hun sterke culturele link. Dat is het geval voor Wenen, Milaan of Tokio.

Wenen

Wenen

© LaMiaFotografia

Geen stad ter wereld doet meer aan klassieke muziek denken dan Wenen. De straten zijn ervan doordrongen en in de culturele centra staat bijna uitsluitend klassieke muziek op het programma. Talrijke concertzalen bieden Mozart of Strauss aan. De meest befaamde is de Musikverein. Deze zaal, die werd ingewijd in 1870, staat bekend voor zijn perfecte akoestiek.

Tokio

Tokio

© f11photo

Het is geen geheim: Japanners zijn verzot op klassieke muziek. Niet verwonderlijk dus dat we in Tokio de fantastische Tokyo Opera City Concert Hall terugvinden. Deze concertzaal werd geopend in 1997 en staat bekend om haar akoestiek en architectuur die speciaal ontworpen werd voor een sublieme resonantie. Dit is ook de thuisbasis van het filharmonische orkest van Tokio.

Boston

Boston

© Joseph Sohm

Het Symfonisch Orkest van Boston is wereldwijd gekend. De thuishaven van dit orkest is de Boston Symphony Hall. Deze zaal werd geopend in 1900 en werd in samenwerking met akoestische experten ontworpen om een optimale geluidskwaliteit te verzekeren. Van september tot juni worden er klassieke concerten gegeven.

Londen

Londen

© alice-photo

In 1871 opende koningin Victoria de Royal Albert Hall te Londen. Deze mythische klassieke concertzaal kan meer dan 5.000 toeschouwers verwelkomen. Vandaag worden er van juli tot september klassieke concerten gehouden met artiesten die uit alle uithoeken van de wereld komen. Niet ver daarvandaan is er de Royal Opera House waar talrijke opera's en balletten opgevoerd worden. Londen is dus een stad waar klassieke muziek alomtegenwoordig is.

New York

New York

© Felix Lipov

Wie New York zegt, zegt Broadway. Een podium voor allerlei kunstvormen, van muzikale komedies en theaterstukken tot klassieke muziekconcerten. De talrijke theater- en concertzalen zijn multifunctioneel en kunnen dus allerlei voorstellingen op het programma zetten. Maar het symbool voor klassieke muziek in New York blijft toch wel de Carnegie Hall die gebouwd werd in 1891. Met zijn drie zalen kan de Carnegie Hall een gevarieerd aanbod aanbieden, van kamermuziek tot opera's. Maar New York heeft nog meer te bieden op het vlak van klassieke muziek dankzij het Lincoln Center of de Metropolitan Opera House. De stad die nooit slaapt heeft ook een filharmonisch orkest dat van september tot mei optreedt.

Peking

Peking

© SIHASAKPRACHUM

Dit gigantische ei, dat geopend werd in 2007, is het symbool van klassieke muziek in Peking. Voor de Chinezen is klassieke muziek een kunst die ze vrij recent ontdekten. Ze gebruiken het Chinese Opera House bijvoorbeeld ook voor voorstellingen van gevechtskunsten. Bijna 5.500 toeschouwers kunnen in deze zaal genieten van klassieke muziek, moderne dansvoorstellingen en traditionele of westerse opera's.

Sydney

Sydney

© amophoto_au

Het operagebouw van Sydney is een van de uithangborden van de stad geworden. Dit gebouw werd in 1973 ontworpen door architect Jorn Utzon en is erg herkenbaar dankzij zijn grote witte vleugels. Het Sydney Opera House werd gebouwd aan de haven van Sydney. Elk jaar vinden er meer dan 1500 voorstellingen plaats van opera's en klassieke muziekconcerten tot circus acts en theaterstukken.

Milaan

Milaan

© Catarina Belova

Om een concert van klassieke muziek bij te kunnen wonen in de Teatro alla Scala in Milaan moet je maanden op voorhand reserveren. De Italiaanse stad hoeft niet onder te doen voor Londen of New York als het om klassieke muziek gaat. De Teatro alla Scala werd gebouwd aan het eind van de 18de eeuw en is het tweede grootste operagebouw ter wereld. Het seizoen gaat elk jaar van start op 7 december en er staan opera's, balletten en klassieke muziekconcerten op het programma.

Amsterdam

Amsterdam

© Leonid Andronov

Amsterdam staat niet enkel bekend om haar uitgaansleven en coffee shops! Het Koninklijk Concertgebouw dat geopend werd in 1888 is een van de beste concertzalen ter wereld. Het Nederlands Philharmonisch Orkest (Royal Concertgebouw Orchestra) en de kamerorkesten kunnen het hele jaar lang genieten van de hoogstaande kwaliteit van de zaal. Het seizoen gaat van start in september en loopt door tot in juni. Elke woensdag wordt er ook op het middaguur een concert gegeven.

Verona

Verona

© Luciano Mortula - LGM

Milaan heeft de Teatro alla Scala, maar Verona mag trots zijn op haar Arena! In de Arena di Verona worden talrijke opera's van Verdi of Puccini opgevoerd van eind juni tot eind augustus. Dit antieke openluchttheater is niet enkel de perfecte bühne voor opera's, maar ook voor andere voorstellingen zoals het Gala van Beethoven dat er midden augustus wordt gespeeld.

Top