Zijn dit de beste David Bowie covers?

Dat Bowie een van de invloedrijkste artiesten ooit was moeten we je niet meer vertellen. Door de jaren heen werd Bowie dan ook veel gecoverd, door uiteenlopende artiesten. Wij zetten de tien beste Bowie covers op een rij.

Jasper Steverlinck - Life on Mars

Jasper Steverlinck - Life on Mars

Dat Bowie een van de invloedrijkste artiesten ooit was moeten we je niet meer vertellen. Door de jaren heen werd Bowie dan ook veel gecoverd, door uiteenlopende artiesten. Wij zetten de tien beste Bowie covers op een rij. Jasper Steverlinck, bekend van de Vlaamse band Arid, maakte in 2002 deze cover van Life on Mars. Hij deed dat in samenwerking met de broers Kolacny, de mannen achter Scala.

Lady Gaga - David Bowie Tribute op de Grammy's

Lady Gaga - David Bowie Tribute op de Grammy's

Lady Gaga zou zowaar de kleindochter van Ziggy Stardust kunnen zijn en daarom besloot ze een heuse tribute aan haar muzikale held in elkaar te steken. Ze voerde die uit op de uitreiking van de Grammy's vorig jaar, een maand na zijn overlijden. Ze voerde een bijzondere Bowie-medley op, waarbij 9 van zijn bekende hits de revue passeerden in zes minuten.

Nirvana - The Man Who Sold the World

Nirvana - The Man Who Sold the World

Een van de bekendste Bowie-covers is die van The Man Who Sold the World, door Nirvana, in hun legendarische MTV Unplugged-sessie. Sommige mensen zijn zelfs opgegroeid met de misvatting dat het een origineel Nirvana-nummer is. Niet zo gek, want met Kurt Cobain op vocals klinkt ook dit nummer als een grungeclassic.

Cover uit de ruimte

Cover uit de ruimte

De Canadese astronaut Chris Hadfield nam de eerste videoclip ooit op in de ruimte. En welk nummer is daarvoor toepasselijker dan David Bowie's klassieker Space Oddity? Hadfield zingt het nummer terwijl hij zweeft in het ISS. De muziek wordt voorzien door zijn vriendin Emm Gryner, een muzikante die ooit nog in Bowie's band heeft gespeeld.

Warpaint - Ashes to Ashes

Warpaint - Ashes to Ashes

Het Amerikaanse Warpaint blijft dicht bij het origineel met deze cover. Het nummer Ashes To Ashes past dan ook goed bij het indiegeluid dat de groep van zichzelf al heeft. In deze dromerige uitvoering, met galmende vrouwenvocalen, klinkt de single van Bowie's Scary Monsters-album zelfs nog nét wat mysterieuzer.

The Horrors - Suffragette City

The Horrors - Suffragette City

De Britse indierockgroep coverde het nummer van Ziggy Stardust in 2011 voor het project On Track, waarbij opnames in één take op vinyl werden opgenomen. Geen gemakkelijke opgave dus. Misschien wel daardoor heeft deze uitvoering - zonder pianootje, maar mét snerpende gitaarsolo - nog net wat meer verbetenheid dan het origineel, waardoor het een fijn rafeltje krijgt. Verder blijven de postpunkers vrij trouw aan het werk van The Thin White Duke.

Beck - Sound and Vision

Beck - Sound and Vision

Deze grandioze herinterpretatie van Sound and Vision, uitgevoerd door Beck met een enorm orkest en een gospelkoor, werd dan nog eens gefilmd met 360°-camera's. Beck en de 160 (!) muzikanten speelden deze uitvoering van meer dan negen minuten lang in 2013 in Los Angeles, omdat Beck een kans zag "om iets compleet irrationeels te doen", zo vertelde hij destijds aan Rolling Stone magazine. Een machtig eerbetoon aan Bowie.

Oasis - Heroes

Oasis - Heroes

Heroes is een van Bowie´s allergrootste hits en daarmee vanzelfsprekend ook een van zijn meest gecoverde songs. Van een orkestrale Peter Gabriel over een elektronische Janelle Monaé tot een dansbare TV on the Radio met Karen O (Yeah Yeah Yeahs). Maar vooral in de versie van Oasis klinkt het nummer verdomd goed.

The Cure - Young Americans

The Cure - Young Americans

Deze versie van Young Americans door The Cure maakte de band voor een Brits radiostation en vinden we terug op Join the Dots, een vierdubbel verzamelalbum uit 2004 met daarop alleen maar B-kantjes en rariteiten. De titeltrack met latinofeel van Bowie's album uit 1975 klinkt hier ineens als een Ace of Base-hit, maar dan natuurlijk met Robert Smiths kenmerkende stemgeluid - dat Bowie's zanglijntjes prima past.

Bauhaus - Ziggy Stardust

Bauhaus - Ziggy Stardust

De Britse goth rockgroep Bauhaus zag Bowie als een van hun grootste inspiratiebronnen. Ze brachten deze Ziggy Stardust-cover als een pittig eerbetoon aan hun held. En wat bleek in 1982, een decennium na Bowie's origineel? Dat bekende riffje is uitermate geschikt voor een punkrockuitvoering.

Top