Videoclips die verbannen werden van MTV

MTV mag dan wel het referentiepunt zijn voor alles wat cool is bij jongeren, toch vond de muziekzender bepaalde videoclips de voorbije decennia te gewaagd om uit te zenden.

Killed by Death - Motörhead

Killed by Death - Motörhead

MTV mag dan wel het referentiepunt zijn voor alles wat cool is bij jongeren, toch vond de muziekzender bepaalde videoclips de voorbije decennia te gewaagd om uit te zenden.

Zoals Killed by Death van Motörhead. Bij de release ervan stuurde het platenlabel twee van zijn vrouwelijke medewerkers gekleed in een leren motorpak naar MTV, maar toch zei de zender "nee dank u". Ze waren daar namelijk niet opgezet met het onnodige geweld in de videoclip. Voornamelijk dan de scène waarin Lemmy Kilminster in een elektrische stoel geëxecuteerd wordt.

Madonna - Justify My Love

Madonna - Justify My Love

Madonna schuwde tijdens haar carrière nooit de controverse.Haar videoclip voor Justify My Love uit 1990 zat tjokvol sadomasochisme en biseksualiteit en toont Madge in verschillende compromitterende posities. Daar bedankte de muziekzender toch liever voor. Madonna besloot dan maar om de videoclip zelf uit te brengen en Justify My Love werd de allereerste VHS video single.

This Note's for You - Neil Young

This Note's for You - Neil Young

Neil Youngs satirische video waarin hij multinationals als Cola, Pepsi en Budweiser lik op stuk geeft, werd in 1988 verbannen van MTV. Waardoor de zender natuurlijk de kant leek te kiezen van de tv-sponsors met de grote portefeuille. This Note's for You werd uiteindelijk toch uitgezonden, maar MTV werd er toch even minder cool door.

Low - Foo Fighters

Low - Foo Fighters

In de videoclip van Low zien we Dave Grohl samen met Jack Black stevig feestvieren in een hotelkamer. Volgens de Foo Fighter waren er tijdens de 6 uur durende opname van hun olijke buitenissigheden ook seksspeeltjes betrokken, maar hebben ze die toch uit de montage gelaten. Toch werd de video, waarin je ziet hoe de twee vrienden zich verkleden als vrouw, Grohl zichzelf betast en Black een grote boodschap doet, niet geschikt gevonden voor MTV.

Mötley Crüe - Girls, Girls, Girls

Mötley Crüe - Girls, Girls, Girls

Deze Mötley Crüe videoclip werd opgenomen in een stripclub in Hollywood. Het nummer is dan ook een ondeugende ode aan alles wat een rock 'n roll-hart liefheeft: motors, meisjes en drank. Girls, Girls, Girls werd een gigantische hit voor de glamrockband, zelfs nadat MTV besloot de videoclip te verbannen wegens te veel naakt.

The Prodigy - Smack My Bitch Up

The Prodigy - Smack My Bitch Up

Bij een titel als Smack My Bitch Up hoor je natuurlijk een vettige videoclip te maken. The Prodigy gaf een hele nieuwe betekenis aan shock met hun mini-versie van Trainspotting. De videoclip speelt zich af in groezelige toiletten en stripclubs en bevat heel wat borsten, drugs en kots. MTV vertoonde de clip enkel na middernacht, maar beloonde The Prodigy wel met heel wat prijzen op de VMA's.

Enrique Iglesias - Sad Eyes

Enrique Iglesias - Sad Eyes

Enrique Iglesias speelt in deze videoclip de rol van een knappe Latijnse popzanger (de inspiratie was duidelijk niet ver te zoeken) die zich eenzaam voelt op tour. In Sad Eyes komt er heel wat telefoonseks, prostituees, stripperpalen en masturbatie aan te pas en het geheel werd te pikant bevonden om op tv uit te zenden. Gelukkig is het pareltje nog te vinden op YouTube.

Madonna - What It Feels Like For a Girl

Madonna - What It Feels Like For a Girl

Daar is Madonna weer! Deze keer joeg ze MTV de kast op met geweld in plaats van seks. What It Feels Like for a Girl uit 2001 werd geregisseerd door haar toenmalige echtgenote Guy Ritchie en toont hoe Madonna de criminele toer op gaat. Ze blaast een tankstation op, vermoordt een onschuldige toeschouwer en sterft een gewelddadige dood. Maar ze leek zich wel te amuseren.

M.I.A. - Born Free

M.I.A. - Born Free

Hiphopzangeres M.I.A. bezorgde de mensen bij MTV heel wat hoofdpijn toen ze de 9 minuten durende videoclip van Born Free uitbracht. De satirische video gaat over een genocide tegen roodharige mensen en bevat heel wat gruwelijke scènes. Dat was M.I.A.'s ironische manier om het geweld in het Midden-Oosten aan te klagen, maar de videoclip werd toch te gewelddadig bevonden om te vertonen. De artiest zelf vond het merkwaardig dat het publiek meer geshockeerd was door de fictieve beelden dan door de gruwelijke realiteit.

Lana Del Rey - Born to Die

Lana Del Rey - Born to Die

In 2011 bracht de popster Lana Del Rey een bloederige video uit voor Born to Die. In de video zie je Lana Del Rey en haar minnaar kussen, weed roken en rondcrossen in een auto. Helemaal op het eind loopt de man weg van een brandend autowrak met haar bebloede lichaam in zijn handen. Lana Del Rey's gewelddadige dood was een brug te ver voor MTV en de videoclip mocht niet meer worden vertoond.

Top