10 vreemde verhalen over partituren

Ook klassieke muziek heeft zo haar grappige, onwaarschijnlijke of ongewone verhalen. Een goed voorbeeld hiervan zijn verhalen over partituren die verloren gingen of die geschreven werden in bizarre omstandigheden.

Het Requiem van Mozart

Het Requiem van Mozart

© Kiev.Victor

Ook klassieke muziek heeft zo haar grappige, onwaarschijnlijke of ongewone verhalen. Een goed voorbeeld hiervan zijn verhalen over partituren die verloren gingen of die geschreven werden in bizarre omstandigheden. Neem nu het Requiem van Wolfgang A. Mozart, het laatste stuk dat deze geniale geest ooit gecomponeerd heeft. Hij was goed op weg om dit stuk af te werken toen de dood er anders over besliste. Mozart stierf toen het stuk voor twee derden klaar was. Het requiem werd afgewerkt door Mozarts vriend Joseph Eybler en zijn assistent Franz Xaver Süßmayr.

De notities van Vivaldi

De notities van Vivaldi

© Adam Fraise

Toen Antonia Vivaldi zijn beroemde Vier Seizoenen componeerde, maakte hij notities in de marge van de partituur om de muzikanten te vragen om bijvoorbeeld een blaffende hond of het geluid van vallende regen te imiteren. En dat was nog niet het enige. Zo schreef Vivaldi voor elk seizoen een sonnet om het verhaal achter zijn concerto toe te lichten.

De risotto van Rossini

De risotto van Rossini

© Oksana Mizina

De Italiaanse componist Gioachino Rossini kreeg inspiratie wanneer hij op zijn eten zat te wachten in een restaurant. Ook het lied "Di Tanti Palpiti", een fragment uit de opera Tancredi, zag op die manier het levenslicht. Rossini was aan het wachten op zijn risotto in een Venetiaans restaurant toen hij plots een geniale inval kreeg.

Verstrooide professor Mendelssohn

Verstrooide professor Mendelssohn

© Mikhail Markovskiy

Ook componisten van klassieke muziek kunnen weleens verstrooid zijn. Felix Mendelssohn is er het beste voorbeeld van. De Duitse componist beging een echte flater toen hij de ouverture van "A Midsummer Night's Dream" in de taxi achterliet. Gelukkig stond de partituur in zijn geheugen gegrift en kon hij ze noot voor noot herschrijven.

Elgar vond inspiratie bij de tandarts

Elgar vond inspiratie bij de tandarts

© konmesa

Mensen kunnen op de vreemdste momenten inspiratie krijgen. Nog straffer dan Rossini en zijn restaurant is Edward Elgar. Hij vond inspiratie bij... de tandarts. De Engelse componist heeft het leidmotief voor zijn vioolconcerto op een serviet geschreven toen hij ontwaakte na een chirurgische ingreep aan zijn tanden.

Mozart met een kater

Mozart met een kater

© Radu Bercan

Op de dag van de première van Don Giovanni had Mozart nog altijd geen ouverture voor zijn opera geschreven. Net voor de eerste opvoering van de beroemde opera heeft hij de ouverture geschreven met – en plus – een enorme kater, de ideale omstandigheden dus!

Bruckner en zijn getallen

Bruckner en zijn getallen

©  Nick Fox

Net zoals enkele van zijn collega's had Anton Bruckner last van bijgeloof. Hij was namelijk geobsedeerd door getallen. Wat niet altijd eenvoudig was in zijn job want hij componeerde zijn symfonieën in functie van getallenschema's. Als een opeenvolging van noten niet voldeed aan zijn schema dan werd die onverbiddelijk geschrapt en vervangen!

Schubert en zijn onafgewerkte symfonie

Schubert en zijn onafgewerkte symfonie

© Evgeny Eremeev

Wist je dat de achtste symfonie van Franz Schubert nooit afgewerkt werd? De Oostenrijkse componist schreef enkel de eerste twee delen van deze symfonie en liet daarna de partituur ongemoeid. De reden waarom hij de symfonie nooit afwerkte, blijft in mysterie gehuld — hoewel sommigen speculeren dat syfilis ervoor zorgde dat Schubert zijn werk onderbrak.

Verwarring tussen twee concerto's van Chopin

Verwarring tussen twee concerto's van Chopin

© Worawee Meepian

Er bestaat verwarring rond de pianoconcerto's nummer 1 en nummer 2 van Fryderyk Chopin. Het pianoconcerto nummer 2 werd voor nummer 1 geschreven in 1830. Maar de partituur van concerto nummer 1 werd voor die van pianoconcerto nummer 2 gepubliceerd.

Solitaire Mahler

Solitaire Mahler

© Andrey Shcherbukhin

Gustav Mahler zonderde zich liefst af om te componeren. Hij trok zich daarvoor terug in een hut aan de rand van een meer in het noorden van Oostenrijk. Erg gezellig was het er niet, want de hut bestond maar uit één kamer waar amper meubels stonden. Het grootste deel van zijn meesterwerken werd daar gecomponeerd.

Top