Current language: nl

10 keren dat Madonna zichzelf heruitvond

Op 16 augustus mocht Madonna 60 kaarsjes uitblazen. Madonna is de eerste vrouwelijke popster die de volledige controle had over haar muziek en haar imago. Ze is dan ook niet alleen de Queen of Pop, maar ook de koningin van de metamorfoses.

Madonna voor Madonna

Madonna voor Madonna

Daarom hebben we even tien momenten waarop Madonna volledig van stijl veranderde op een rij gezet. Voordat de wereld Madonna kende, was ze de dochter van een bescheiden familie van Italiaanse immigranten in Michigan. En mocht je eraan twijfelen: ja, Madonna is wel degelijk haar echte naam. De jonge danseres wilde absoluut beroemd worden en ging haar geluk zoeken in New York. Ze zette haar eerste stappen in de popmuziek toen haar vriendje haar liet drummen en zingen in zijn band, The Breakfast Club.

Het tieneridool van de jaren '80

Het tieneridool van de jaren '80

In 1984 brengt Madonna haar eerste album album uit, die ze voor het gemak ook gewoon "Madonna" noemt. Het nummer "Holiday" uit die plaat wordt snel een hit — het begin van vele. Madonna maakt snel duidelijk dat ze meer is dan enkel een popzangeres en begint ook te acteren. Ze krijgt een rol in Susan Seidelmans film "Desperately Seeking Susan". Haar look in de film wordt al gauw dé trend van het moment en ieder tienermeisje van die tijd wil zoals Madonna haar lokken bleken, kanten handschoenen aantrekken, grote kruisen als accessoires dragen en dansen in outfits met veel leder.

Niet-zo-maagdelijke Madonna

Niet-zo-maagdelijke Madonna

Het is Madonna's tweede album, dat de provocatieve titel "Like a Virgin" draagt, dat haar tot het sterrendom katapulteert. De controverse die rond dat werk hangt zet ook meteen de toon voor de rest van haar carrière. Vanuit katholieke kringen kwam er kritiek op "Like a Virgin", omdat het seks voor het huwelijk zou aanprijzen. De single werd een nummer 1-hit en Madonna werd in 1985 een internationale ster met miljoenen verkochte platen. Haar volgende single, "Material Girl", werd opnieuw een hit en Madonna begon aan haar eerste tour.

Blond en ambitieus

Blond en ambitieus

Het album "Like a Prayer" verscheen in de lente van 1989 en was Madonna's meest ambitieuze album. Het album combineerde elementen van pop, rock en dance en bracht een aantal hits voort zoals de titeltrack, "Express Yourself" en "Keep it Together". In april 1990 begon Madonna aan haar gigantische Blonde Ambition tour, die een jaar duurde. Tijdens die tour droeg ze haar legendarisch geworden Jean Paul Gaultier-korset. Je weet wel, het ding waarin haar borsten er uit zagen als raketten.

Alles-behalve-maagdelijke Madonna

Alles-behalve-maagdelijke Madonna

In 1992 brengt Madonna "Sex" uit, een salontafelboek dat je eigenlijk beter niet op je salontagel bewaart. Het boek staat namelijk vol pornografische foto's van de zangeres, modellen en een aantal andere celebrity's zoals Isabella Rossellini, Naomi Campbell en Vanilla Ice.Naast opschriften als "I teach you how to fuck" zie je Madonna in allerlei fetish outfits en uitdagende posities waar de gemiddelde Amerikaan behoorlijk van ging blozen. "Sex" kreeg slechte recensies maar verkocht toch waanzinnig goed. Net zoals het bijhorende album dat Madonna uitbracht, genaamd "Erotica". Weinig subtiele titels, als je het ons vraagt.

Ween-niet-voor-mij-Madonna

Ween-niet-voor-mij-Madonna

Begin 1995 sleutelt Madonna aan een nieuw imago. Ze wil namelijk heel graag de titelrol spelen in Evita, de filmadaptie van de musical van Andrew Lloyd Webber. Madonna ziet er niet langer meer uit als de uitdagende stoeipoes en portretteert zich als een gesofisticeerde dame. Haar metamorfose is geslaagd en ze haalt de rol van de legendarische Argentijnse presidentsvrouw binnen. De film komt uit in de herfst van 1995 en daarin ziet het publiek de popster niet enkel in meer kleren dan ze haar ooit eerder zagen — ze verstomt ook iedereen met haar prestaties. Voor de eerste keer in haar carrière wordt Madonna werkelijk serieus genomen als actrice en de recensenten zijn onder de indruk van haar zangprestaties tijdens de ballades in de film. Voor haar rol als Evita krijgt Madonna zelfs een Oscarnominatie.

Kabbala-Madonna

Kabbala-Madonna

Madonna geniet er duidelijk van om regelmatig ophef te veroorzaken in religieuze cirkels, maar eind de jaren '90 gaat ze zelf de spirituele kant op. Ze is gefascineerd door Kabbalah, een joodse filosofie die beweert inzicht te geven in de goddelijke natuur. Haar album "Ray of Light", dat verschijnt in 1998, is dan ook zowel een spirituele zoektocht als een muzikaal experiment. De zangeres gaat erin aan de slag met invloeden uit drum 'n bass, trip-hop en andere elektronische dance genres. Tijdens haar Re-Invention wereldtournee dragen Madonna en haar dansers op een bepaald moment zelfs T-shirts met het opschrift "Kabbalists Do It Better." Madonna's Kabbala naam is "Esther", wat "ster" betekent. Toepasselijk wel, voor een popster van wereldformaat.

Thee-en-koekjes Madonna

Thee-en-koekjes Madonna

In 2000 trouwt Madonna met de Britse filmmaker Guy Ritchie. Madonna had al een dochter, Lourdes, uit haar eerder huwelijk met Carles Leon en krijgt samen met Ritchie een zoon genaamd Rocco. Haar familieleven heeft duidelijk een invloed op haar stijl en Madonna vindt zichzelf voor de zoveelste keer opnieuw uit: deze keer als Engelse dame. Haar muziek wordt nuchterder, haar outfits verfijnder en haar carrière slaat weer een nieuwe weg in. Madonna brengt haar eerste kinderboek uit, genaamd "The English Roses". Het boek gaat over vier schoolmeisjes die zichzelf The English Roses noemen en is in meer dan 30 talen vertaald.

Neon-en-rolschaatsen Madonna

Neon-en-rolschaatsen Madonna

In 2006 keert Madonna terug naar de nachtclubs met haar discoalbum "Confessions on a Dance Floor". Het album en de bijhorende single "Hung Up" wordt een hit in 41 landen en scoort daarmee een plaatsje in het Guinness Book of World Records. Het nummer bevat samples van het weergaloze "Gimme! Gimme! Gimme!" van de iconische discogroep ABBA. Madonna is zo één van de twee artiesten die ooit de toestemming hebben gekregen om werk van ABBA te gebruiken. Madonna vertrekt met haar album op Confessions Tour in mei 2006, waarin ze tijdens de performance van "Live to Tell" opnieuw gebruik maakt van religieuze symbolen zoals een kruisbeeld en een doornenkroon. De Russische Orthodoxe Kerk werd hier behoorlijk om en lanceerde een oproep om haar concerten te boycotten. Maar boycot of geen boycot, Madonna's album verkocht als zoete broodjes en haar tour bracht maar liefst 193,7 miljoen dollar op.

Eeuwige-Material-Girl Madonna

Eeuwige-Material-Girl Madonna

In 2015 werkte Madonna niet enkel aan haar kledinglijn "Material Girls", ze bracht ook haar dertiende en voorlopig laatste studioalbum uit genaamd "Rebel Heart".Voor die laatste plaat werkte ze samen met klinkende namen als Kanye West en Aviciii en het album kreeg lovende recensies in de pers. Grote hits bleven echter uit. De titel van het album vat perfect Madonna's carrière samen: de popster is een eeuwige rebel die muzikale invloeden en fashion statements combineert tot haar eigen unieke stijl. Want er kan er maar één de queen zijn, toch?

Luister naar Madonna in je favoriete streaming-apps met Epic Beats

Top