10 concerten die eindigden in tragedie

Als je af en toe naar een concert gaat, dan weet je dat er geregeld UFO's - Undefined Flying Objects - door de lucht vliegen. Meestal zijn dat bekers bier, waterflesjes of willekeurig uitgetrokken stukken kleding.

Ontevreden Black Sabbath fans

Ontevreden Black Sabbath fans

Als je af en toe naar een concert gaat, dan weet je dat er geregeld UFO's - Undefined Flying Objects - door de lucht vliegen. Meestal zijn dat bekers bier, waterflesjes of willekeurig uitgetrokken stukken kleding.

Black Sabbath

Op 9 oktober 1980 werd Geezer Butler, de bassist van Black Sabbath, tijdens een concert in Milwaukee, geraakt door zo'n vliegend voorwerp. Helaas voor Geezer ging het om een bierflesje en kwam het ding nogal hard aan. Butler werd afgevoerd naar het ziekenhuis en Black Sabbath legde meteen het concert stil. Maar daar was het publiek duidelijk niet mee opgezet. Een opstand brak uit en uiteindelijk werd er voor 10 000 dollar aan schade toegebracht aan het gebouw voordat de politie erin slaagde om de misnoegde hardrockfans weer in het gelid te krijgen.

Het drama van Altamont

Het drama van Altamont

Op 6 december 1969 zakten hippies van heinde en verre massaal af naar San Francisco voor het Altamont Free Festival. Het evenement trok vijftien keer meer bezoekers aan dan verwacht. Om de boel in goede banen te leiden, nodigde de organisatie de plaatselijke Hell's Angels uit om de veiligheid te verzekeren. Die zorgden voor alles behalve een rustige sfeer: een lid van de motorbende sloeg zelfs Marty Balin van Jefferson Airplane neer. Het gigantische drugsgebruik die dag maakte de mensenmenigte al gauw oncontroleerbaar, waarop de Grateful Dead kortweg weigerden om nog op te treden. De agressieve sfeer van het festival culmineerde tijdens de set van The Rolling Stones. Tijdens het number Under My Thumb haalde de 18-jarige jongen Meredith Hunter een (ongeladen) revolver tevoorschijn, waarop hij prompt werd neergestoken door een Hell's Angel en ter plaatse stierf. Het drama van Altamont wordt beschouwd als het einde van het onschuldige hippietijdperk van de jaren '60, al blijven Rolling Stones-kenners  ervan overtuigd dat het een van hun beste concerten ooit was.

Pearl Jam op Roskilde Festival

Pearl Jam op Roskilde Festival

Het Deense festival Roskilde is een van de meest populaire Europese zomerfestivals en geniet al decennialang van de reputatie om heel veilig te zijn. Toch liep het op 30 juni 2000 zwaar fout. Niemand weet precies wat er is misgelopen in de moshpit tijdens het concert van Pearl Jam, maar het ging er agressiever aan toe dan gewoonlijk. Verschillende mensen vielen en slaagden er door de drukte niet in om recht te staan. Zodra Pearl Jam de boodschap te horen kreeg dat er iets misliep, staakte de band hun set en sprak Eddie Vedder het publiek toe. Hij vroeg iedereen om drie stappen naar achteren te zetten, maar het kwaad was al geschied. Negen mensen stierven door vertrappeling. De band was geshockeerd en cancelde de rest van hun Europese tour. Ook The Cure, headliner van die avond, heeft niet meer opgetreden.

Stormloop voor The Who

Stormloop voor The Who

3 december 1979 ging de geschiedenis als de dag die rockmuziek voor altijd veranderde. Die dag speelde The Who in het Riverfront Coliseum in Cincinnati, Ohio. 18 000 fans arriveerden rond de middag al op het concertterrein, terwijl het concert maar om 20 uur zou beginnen. Er waren namelijk geen genummerde stoelen verkocht: "first come, first served", klonk het. Wanneer The Who het podium betrad voor hun soundcheck, dacht het publiek dat het concert al begon en stormden duizenden fans naar de deuren. Tegen dat de politie de massa kon terugdrijven, waren er al 20 gewonden en 11 doden gevallen, verpletterd door hun medemuziekfans. Na deze tragedie bande de stad deze stoelenregeling of het gebrek eraan.

Niet zo liefdevolle Love Parade

Niet zo liefdevolle Love Parade

De jaarlijks Love Parade begon in 1989 in Berlijn en groeide door de jaren heen uit tot het grootste techno-evenement ter wereld. Het festival veranderde een paar keer van locatie en werd op 25 juli 2010 gehouden in het Duitse Duisburg. 1,4 miljoen feestgangers zakten af naar de stad om hun liefde voor techno te uiten. Er brak echter paniek uit in een van de tunnels die de toegang vormden tot het terrein, waardoor duizenden mensen vast stonden en elkaar begonnen te duwen. Uiteindelijk probeerden bezoekers via containers, noodtrappen en luidsprekerstellingen aan de menigte te ontsnappen. Ook de hulpdiensten konden niet bij de plek komen. Uiteindelijk werden er 21 dodelijke slachtoffers vastgesteld, de doodsoorzaak bij elk van hen was verstikking veroorzaakt door samendrukking van de borstkas. De Love Parade werd daarna definitief geannuleerd.

Vuurwerk is gevaarlijk

Vuurwerk is gevaarlijk

Op 20 februari 2003 kwamen er grote groepen mensen samen aan de Station Nightclub in West Warwick, Rhode Island, voor het optreden van de band Great White. Er was in de zaal duidelijk meer volk aanwezig dan officieel toegelaten, maar het liep pas echt mis toen de band manager besloot om wat vuurwerk in de show te stoppen. Het vuurwerk ging ongecontroleerd af en de nachtclub schoot in lichterlaaie. Helaas beseften de meeste mensen in het publiek niet dat het vuur geen deel van de show was tot het al te laat was. Een ware tragedie: meer dan 100 mensen stierven door verstikking, vertrappeling, verbranding of het inademen van rook. Een van de bandleden van Great White, gitarist en zanger, was ook slachtoffer van de ramp.

We herhalen: vuurwerk is gevaarlijk

We herhalen: vuurwerk is gevaarlijk

Op 26 januari 2013 veranderde de Santa Maria, een Braziliaanse nachtclub, in een razend inferno. De band Gurizada Fandangueria gebruikte vuurwerk in hun show en, net als in de Station Nightclub, liep dat helemaal mis: het dak van de zaal vatte vuur. Helaas was de zaal helemaal niet voorzien op een dergelijke situatie: er was geen brandalarm of sproeisysteem aanwezig en de paar brandblussers die aanwezig waren functioneerden niet. Meer dan 240 mensen stierven en nog eens 168 raakten gewond.

Onherroepelijke schade voor Damageplan

Onherroepelijke schade voor Damageplan

Op 8 december 2004 trad Damageplan, de band van voormalige Pantera-gitarist Dimebag Darrel, op in Columbus, Ohio. Een gestoorde fan genaamd Nathan Gale klom tijdens het concert op het podium en schoot de gitarist neer. Hij achtte hem namelijk verantwoordelijk voor het splitten van zijn lievelingsband Pantera. Nadat de uitzinnige fan Darrel en drie mensen van zijn roadcrew gedood had, werd hij uiteindelijk zelf doodgeschoten door een politieagent. Dimebag Darrell was al van kindsbeen af een grote fan van de band Kiss en werd bijgevolg begraven in een Kiss-doodskist. Gitarist Eddie Van Halen legde uit respect één van zijn gitaren in de kist.

Ongewenst op het podium

Ongewenst op het podium

In 2010 toerde de metalband Lamb of God door Europa. Maar tijdens hun optreden in in de Abaton club in Praag ging het mis. Een 19-jarige concertganger genaamd Daniel Nosek maakte een ongelukkige val nadat hij ongevraagd op het podium was geklommen. Hij belandde in coma en overleed niet veel later. De politie besloot het geval te onderzoeken en bekeek de videobeelden van het concert. Op de beelden ziet het eruit alsof Randy Blythe, de zanger van Lamb of God, Daniel in het publiek duwde. Twee jaar na het incident werd Blythe dan ook gearresteerd in Tsjechië en beschuldigd van doodslag. Hij zat even in de Praagse Pankrac gevangenis maar werd uiteindelijk vrijgesproken. Als je even goed zoekt op eBay kan je nog altijd een "Free Randy Blythe" T-shirt kopen.

Noodweer op Pukkelpop

Noodweer op Pukkelpop

Geen enkele Belgische muziekliefhebber zal het noodweer tijdens Pukkelpop 2011 vergeten. Op 18 augustus trok omstreeks 18.15 uur een korte, maar erg hevige storm over de weide van Kiewit. Veel mensen gingen schuilen in de Château-tent, maar die stortte in door een salvo grote hagelstenen, regen en hevige windstoten. Daarbij kwamen vijf personen om het leven en raakten vele anderen licht- tot zwaargewond. Nadat de tent ingestort was, liep iedereen naar de zijuitgangen en probeerden de festivalgangers familie en vrienden te bereiken, waardoor het mobiele telefoonnetwerk enkele uren plat lag. Rond twee uur 's nachts waren veel van de 60.000 festivalgangers vertrokken, weg van de ondergelopen weide.

Top