Current language: nl

Hoeveel kost een optreden van de Vlaamse artiesten?

Hoeveel kost een optreden van de Vlaamse artiesten?

Ze ontbreken op geen enkel podium, tekenen present op elk volksfeest en elke braderij en entertainen de massa met hun meezingers: voor de Vlaamse artiesten is hun zangcarrière het hoogste goed, maar ze zijn ook gewone zelfstandigen die ervoor moeten zorgen dat er brood op de plank komt. Stel: je geeft een feestje en je wil uitpakken met Willy Sommers of 2Fabiola. Wat kost dat dan? Sommige artiesten, Will Tura bijvoorbeeld, hullen zich in stilzwijgen wat hun prijzen betreft, anderen adverteren ze gewoon op het internet. Hoeveel vragen de Vlaamse artiesten voor een optreden? Een selectie!
 
Beluister Will Tura op Deezer

De Romeo's

De Romeo's

Voor een trouwfeest zijn De Romeo’s misschien wel een optie. Familie-acteurs Davy Gilles, Chris Van Tongelen en Gunther Levi stampen de ambiance er flink in met hun meezingers. Dat heeft wel een (fors) prijskaartje: voor een liveoptreden van 90 minuten moet je 6990 euro afdokken. Dure vogels dus. Toch is hun agenda flink volgeboekt.
 
Beluister De Romeo's op Deezer

De prijzenkloppers: Salim Seghers en Jacky Lafon

De prijzenkloppers: Salim Seghers en Jacky Lafon © YouTube

Nee, geef ons dan maar Salim Seghers: de Limburgse charmezanger komt zijn hits 'Maria Helena', 'Koningin van de Nacht' en 'Aïsha' brengen voor 500 euro. Betaal 125 euro meer en je krijgt er een orgelspeler bij én een dubbel zo lange show. Ook de prijs voor een avondje Jacky Lafon valt wel mee: 825 euro. Tegenwoordig vragen veel mensen een Zatte Rita-act, maar of dat in de formule inbegrepen zit, weten we niet.


Beluister Jacky Lafon op Deezer

Glenn van The Voice

Glenn van The Voice © -

The Voice-winnaar Glenn wil niet zonder liveband optreden. Dat betekende voor hem vijftig shows en 75000 euro minder. Zijn concurrenten, Silke en Bert, gingen wel voor de bijl: één eigen nummer aangevuld met covers – goed voor een halfuurtje entertainment – kost 1495 euro.


Beluister je favoriete muziek op Deezer

Nicole en Hugo

Nicole en Hugo © YouTube

Nicole en Hugo zetten België op de wereldkaart met hun optreden op het Eurosongfestival in 1973. Ze eindigden dan wel als laatste, maar hun hit 'Baby Baby' en de Las Vegas-pakjes die ze hadden aangetrokken vergeet niemand. Zij maken voor een optreden een verschil tussen de namiddag (1975 euro) en de avond (2225 euro). Voor die prijs krijg je hen 'live on tape': dat wil zeggen dat ze weliswaar echt zingen, maar dat de begeleidingsmuziek niet live is. Iets wat bij heel veel Vlaamse artiesten het geval is, trouwens.


Beluister Nicole en Hugo op Deezer

Get Ready for ... Get Ready!

Get Ready for ... Get Ready! © YouTube

Ook Vlaanderens meest legendarische boysband – jawel, we hebben het over Get Ready! – werkt volgens het live on tape-stramien. Krijsende tienermeisjes gegarandeerd, maar voor drie kwartiertjes opzwepende hits ben je 1850 euro armer. Een bedrag waar je tegenwoordig drie flatscreentv’s voor koopt. Als je de drie flatscreentv’s verkiest, moet je er wel rekening mee houden dat Get Ready! niet zoveel meer op tv te zien is.


Beluister Get Ready! op Deezer

Eviva España

Eviva España © -

Belle Perez heeft al een tijd geen hit meer gescoord. Toch betaal je 2950 euro om haar een half uur aan het werk te zien (live on tape) en 4950 euro (live). Uiteraard komt ze dan wel in traditioneel Spaanse klederdracht!


Beluister Belle Perez op Deezer

Regi en Co

Regi en Co © -

De Vlaamse dance-formaties, da’s een ander verhaal. Discotheekbezoekers verwachten voornamelijk bonkende beats, een zanger die oproept om de handjes in de lucht te gooien en een heupwiegende zangeres die hen aanport om hun beste dansmoves boven te halen. Wie wil weten hoeveel Milk Inc. moet kosten, doet dat het best via hun agent, want de prijzen zijn niet op het internet te vinden. Maar dat ze niet goedkoop zijn, had je al geraden. Milk Inc. is trouwens één van de weinige dance-acts waarbij je ook een live backingband kan boeken. Maar dan verhoogt het tarief natuurlijk.


Beluister Milk Inc. op Deezer

Goedkoper kan ook

Goedkoper kan ook © -

De goedkoopste act in de categorie dance is Dynamite. Voor het luttele bedrag van 1000 euro komen zij je vermaken met knallers als 'Ik heb een toeter op mijn waterscooter'. Wie al tevreden is met een dj-set is nog goedkoper af: bij 2 Fabiola is een vol uur plaatjes draaien zelfs inbegrepen in de formule.


Beluister 2 Fabiola op Deezer

Te veel succes is ook niet goed

Te veel succes is ook niet goed © YouTube

Sommige artiesten houden de prijs kunstmatig hoog omdat ze anders te populair worden. Willy Sommers, de God van het Vlaamse levenslied, kan de vraag amper bijhouden en dus besliste z’n management om de prijs op te trekken van 2750 tot 3000 euro. In 2011 trad Willy 180 keer op, en dat was een beetje te veel. Ja, het leven van de Vlaamse artiesten is geen pretje!


Beluister Willy Sommers op Deezer

Top
t