Current language: nl

Haalt Helmut Lotti een MIA binnen?

In 1989 nam Helmut Lotti deel aan de Nederlandse versie van de Soundmixshow met het nummer ‘My Boy’ van Elvis Presley. Dat ging niet onopgemerkt voorbij: zijn derde plaats leverde hem ’n contract op voor een volledig album, dat ‘Vlaamse Nachten’ werd gedoopt.
Haalt Helmut Lotti een MIA binnen? © Isopix

Die plaat was het begin van en glansrijke carrière. Hieronder een paar opmerkelijke feiten en mijlpalen in het leven en de carrière van de populaire zanger.


Lotti Goes Classic

Lotti Goes Classic © Isopix

Er bestaan slechts weinig cd’s van Helmut Lotti die je geen verkoopsucces kan noemen, maar de eerste Helmut Lotti Goes Classic sloeg alles: het blinkende schijfje was goed voor twaalf keer platina en werd meteen het meest verkochte album ooit in België. Lotti werd de eerste Belgische artiest die erin slaagde om Vorst Nationaal zes avonden op rij uit te verkopen. 1995 was, mede dankzij de release van 'Helmut Lotti Goes Classic', ook het jaar van z’n internationale doorbraak: op verschillende tournees over de hele wereld zong hij samen met Montserrat Caballé, Plàcido Domingo, Cliff Richard en velen anderen. Hij werd populair in verschillende landen: onder meer in Duitsland, waar hij vaak op de planken staat, wonen nog steeds heel wat Lottifans.

Passie voor wielrennen

Passie voor wielrennen © Photo News

Helmut was al in zijn jonge jaren een hevig wielerfan, en eerder dan een muziekloopbaan ambieerde hij dan ook een carrière als wielrenner. Zijn pogingen om het in die sport te maken hadden echter niet al te veel succes. Vroeger was de Diksmuidse wielrenner Michel Pollentier zijn grote idool.

Eurosong

Eurosong © Isopix

In september vorig jaar was Lotti één van de vele artiesten uit verschillende landen die een open brief in de Britse krant The Guardian ondertekende. Die riep de organisatoren van het Eurosongfestival op om het liedjesfestijn niet in Israël te organiseren. ‘Zolang de Palestijnen geen vrijheid, gerechtigheid en gelijke rechten genieten, kan er geen sprake zijn van 'business as usual' met een staat die hen hun basisrechten onthoudt’, zo luidde de motivatie van de initiatiefnemers. Vooralsnog gaat het festival nog steeds door in Israël en zette de oproep dus weinig zoden aan de dijk.

Lotti en de boekskes

Lotti en de boekskes © Isopix

Lotti had een tijdlang een relatie met journaliste Jelle Van Riet, die druk becommentarieerd werd door de boekskes. Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal duikelden een naaktfoto van Jelle op, die zonder verpinken gepubliceerd werd. Hij werd ook getoond in De Slimste Mens, en daar kon Helmut niet mee lachen. Hij diende een klacht in tegen iedereen die de foto publiceerde en tegen Story, waarin enkel een artikel over de zaak stond. Achteraf haalde hij nog eens flink uit naar de showbizzbladen: ‘Journalisten van 'de boekskes' zijn parasieten. Als je het waagt om niet mee te werken aan hun artikels, doen ze alles om je een hak te zetten. Maar zelfs als je doet wat ze je vragen, pakken ze je uiteindelijk. Tegenwoordig publiceren ze zomaar zaken die niets met de werkelijkheid vandoen hebben. Vroeger waren de artikels nog niet zo vunzig. Ze zetten mij zonder blikken of blozen op de cover, terwijl ik de laatste tijd zelfs geen interview meer heb gegeven. Ik praat alleen nog over mijn muziek’, liet hij zich ontvallen.

Liefde Voor Muziek

Liefde Voor Muziek © vtm

Helmut was één van de gegadigden die deelnamen aan het felgesmaakte vtm-programma Liefde Voor Muziek, waarin artiesten elkaars nummers onder handen namen. Hij deed wonderlijke dingen met het nummer Shadowman van K’s Choice.


Alweer een succesvol album

Alweer een succesvol album

Tien jaar geleden vormde het album Time To Swing één van de hoogtepunten in de carrière van Helmut Lotti. De zanger pakte uit met een reeks klassiekers, waaronder L.O.V.E (een duet met jazzstem Clare Teal), Fly Me To The Moon en Cabaret. Het geheel werd aangevuld met een aantal eigen jazzy composities en nummers in het Italiaans, in het Frans en in het Duits.


Soul Classics In Symphony

Soul Classics In Symphony © Isopix

Vorig jaar bracht Lotti ‘Soul Classics In Symphony’ uit, met daarop onder meer de single ‘My Girl’, een nummer van The Temptations. Hij kreeg een gouden plaat en stond 3 weken op nummer 1 in de Ultratop.
 

Top