Current language: nl

The Scabs bestaan 40 jaar: dat verdient alvast een MIA!

The Scabs krijgen op 8 februari een Golden Lifetime Achievement Awards – een nogal dure term voor carrièreprijs - tijdens de MIA’s. De leden van de Belgische rockband, die bijna veertig jaar geleden voor het eerst op de planken stond in jeugdhuis ’t Boemelke in Scherpenheuvel, zijn daar uiteraard zeer tevreden mee.

Kom hier alles te weten over de MIA's: stem op je favorieten en herbekijk alle shows en optredens sinds 2007!

The Scabs bestaan 40 jaar: dat verdient alvast een MIA!

© Photo News

In het licht heuvelende Hagelandse landschap ligt het vredige dorpje Kaggevinne genesteld. Het was daar dat de piepjonge Guido Swinnen - bij vrienden en kennissen beter gekend als De Giekes - in 1978 het plan opvatte om een rockband te starten. Wist hij veel dat hij op dat moment de basis legde voor een stuk Belpopgeschiedenis.

Schurft en stakingen

Schurft en stakingen

© Isopix

Qua naam haalde Guy de mosterd bij de mijnstakingen die het Verenigd Koninkrijk toendertijd in de ban hielden: hij zag op de BRT hoe de lieden die de vakbondsacties braken werden uitgescholden voor 'Scabs’. Vrij vertaald betekent dat zoiets als ‘schurfthonden’, en dat vond Swinnen een geweldige naam voor een punkgroep.

Debuutplaat

Debuutplaat

Oorspronkelijk bestond de groep naast Swinnen uit basgitarist Berre Bergen, gitarist Francis Vangeel en drummer Frankie Saenen. De eerste jaren bleven de heren in de luwte, maar toen in 1983 de EP Here’s To You Gang uitkwam, was er geen houden meer aan. Op die plaat stonden slechts vijf nummers, maar The Scabs verkozen kwaliteit boven kwantiteit: de goegemeente moest het dus doen met Waste My Breath, Is This Life?, I Don’t Want Your Company, Trapped By The Rain en Matchbox Car. Dat laatste nummer werd een hit en zorgde ervoor dat ze in de zomer van dat jaar op het podium van Torhout-Werchter stonden.


Nieuwe gitarist, nieuw elan

Nieuwe gitarist, nieuw elan

© Isopix

Daarna zakte de populariteit van The Scabs tot spijt van de fans van het eerste uur als een plumpudding in elkaar. Tot Willy Willy, voordien gitarist bij Vaya Con Dios, de groep kwam versterken. Zijn virtuoze gitaarspel leidde de band naar een heropleving. Het album Royalty In Exile, dat in 1990 uitkwam, werd een daverend succes. Uit die plaat komen de nummers Come On, Time en het ondertussen tot het collectieve muziekgeheugen behorende liedje Hard Times.

Een jaar later volgde het al even geroemde Jumping The Tracks, met Nothing on My Radio en Robbin’ The Liquor Store. Bassist Fons Sijmons was ondertussen de band komen versterken, als vervanger van Berre Bergen, die in 1989 voor De Kreuners koos. Ondertussen zijn beide muzikanten overleden en neemt Geert Schurmans het basgebeuren voor zijn rekening.


Split en verrijzenis

Split en verrijzenis

© Isopix

In 1992 spelen The Scabs een tweede keer op Torhout-Werchter, tot groot jolijt van het aanwezige publiek. Amper vier jaar later besloten ze echter hun gitaar aan de wilgen te hangen. Tot in 2007 werd beslist om de groep nieuw leven in te blazen. Er werden drie concerten in de AB aangekondigd en de tickets gingen als vanouds op vlotte wijze de deur uit. Optredens op TW Classic en in de Lotto Arena volgden, en er kwam een boek, een nieuwe studioplaat en meerdere theatertournees.

Jubileum

Jubileum

© Isopix

In 2015 brachten Guy Swinnen en zijn partners in crime hun jongste album uit, dat Ways Of A Wild Heart werd gedoopt. Op 10 januari begint hun 40-jaar-jubileumtournee die zal beginnen in Herk-de-Stad en eindigt met een reeds uitverkocht concert in hun thuisbasis Diest.

Beluister je favoriete muziek met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top