12 ultieme tips voor zalige reisvideo’s met je smartphone

Gepubliceerd op 30/07/2018 in Traveling

12 ultieme tips voor zalige reisvideo’s met je smartphone

Wat is er beter dan een lading foto’s om je zomerverlof achteraf opnieuw te beleven? Yep, een paar vakantievideo’s, simpelweg gefilmd met je smartphone. Die kan je dan ook nog eens online zetten, om vrienden en familie stikjaloers te maken met je escapades. Maar dan is de vraag natuurlijk hoe je een goeie reisvideo in elkaar steekt.

Ik geef je hieronder alvast een dozijn toptips voor een epic aftermovie van je verlof, die je kan sharen op Facebook en co.

 1. First things first: bereid jezelf voor ...

  Om elk interessant moment te filmen voor je vakantievideo, moet je smartphone of GoPro op elk moment voldoende power en geheugen hebben. Neem dus op verlof zeker een powerbank, en een of enkele microSD-kaarten mee.

  Gecombineerd met een selfiestick, kan je daarmee op zich al losgaan. Maar wist je dat er ook speciale smartphonelenzen zijn, die je makkelijk kan gebruiken? Apart te koop en makkelijk op je gsm te klikken of schuiven. Denk maar aan een groothoek- of fisheye-lens.


 2. ... en maak een plan op

  Belangrijk is om niet als een kip zonder kop alles te filmen wat je tegenkomt. Denk dus op voorhand al na wat je allemaal wil tonen. Waarover gaat de reisvideo? Lijst bijvoorbeeld de topplekken op die je tijdens je trip gaat passeren, zoals plekken in een stad of passages tijdens een roadtrip. Zo film je niet te weinig, maar ook niet veel te veel.

  By the way: steek nog wat extra denkwerk in het eerste en laatste shot. Die moeten absoluut ijzersterk zijn, want ze worden het meeste onthouden!


 3. Voel eerst de vibes in de omgeving ...

  In de eerste plaats ben je op vakantie, dus mis dat momentum niet. Maar ook voor de vakantievideo zelf is het belangrijk om effe te checken wat er speciaal is aan de plek. En wat je moet gefilmd hebben.


 4. ... en zorg altijd dat je basics goed zitten

  Goeie videoskills zijn key. De allergrootste fout is je smartphone verticaal vast te houden tijdens het filmen. En hou ook altijd met het licht achter je. Ander is het beeld te donker. Verzet ook nooit je voeten tijdens het bewegen, want dat zorgt voor een schokkerig beeld.

  Een toptip van de professionals: gebruik de zogenaamde gulden snedelijnen. Die ‘hulplijnen 3x3’ kan je makkelijk instellen op elke smartphone, binnen de camera-app. Topbeelden maak je dan door het onderwerp op de kruispunten van de lijnen of de lijnen zelf te zetten. Nooit knal in het midden, dus!

  En nog zoiets: film altijd goed stabiel. Tril je van nature nogal makkelijk? Gebruik dan deze truc: hou je ellebogen losjes maar toch dicht bij je bovenlijf.


 5. Praat niet constant ...

  Een paar keer per reisvideo wat uitleg geven is meer dan voldoende, trust me. Het is sowieso niet echt een meerwaarde en iets dat kijkers niet opvalt. Trouwens: je kan ook prima bij het monteren nog een voice over doen. Beter is om de originele achtergrondgeluiden goed op te nemen, zodat je de sfeer optimaal laat voelen.


 6. ... en switch regelmatig van perspectief

  Film absoluut geen lange shots, waarbij je een beetje ronddraait. Supersaai! Ga voor kortere shots en ga eens effe op een paar andere plekken staan. Film bijvoorbeeld ook een keer vanop kniehoogte. Denk daarbij altijd aan de regel dat je in verschillende shots telkens van overzichtsbeeld naar onderwerp, richting detail gaat. Bijvoorbeeld: van het hele plein naar een terrasje, richting een koppel dat eet. Dat alles maakt je video al een pak levendiger.

  Kortom: een position switch met verschillende perspectieven is véél beter dan een overkill aan effecten erin monteren nadien. Laat de beelden spreken!


 7. Denk op elk moment aan het onderwerp ...

  Vermijd zeker dat je totaal nietszeggende sfeerbeelden voor je reisvideo maakt. Hou altijd in het achterhoofd wat je eigenlijk écht wil tonen.

  Film je bijvoorbeeld een gezellig plein? Dan zoom je ook al eens in op enkele mensen en volg je hen zelfs een beetje (zonder creepy te worden). In een landschap kan je bijvoorbeeld ook eens een rivier of een berghutje wat closer in beeld brengen.


 8. ... en beweeg niet mee bij beweging

  Daar worden je kijkers van de reisvideo onrustig van. Bovendien is het dan lastig om alles scherp in beeld te hebben. De beweging van wat je filmt, da’s al genoeg.

  Ga je bijvoorbeeld op safari en zie je dieren voorbijrennen? Film dit dan indien mogelijk gewoon zonder de camera te bewegen. En kan je toch niet anders? Ga dan voor rustige en korte bewegingen.


 9. Film ook altijd een tikkeltje langer ...

  Voor de montage nadien is het een goed plan om altijd 2 seconden langer voor en na elk shot te filmen. Da’s bijvoorbeeld ideaal om overgangen tussen je shots te steken, zoals in elkaar laten overvloeien.

  Trouwens: je switcht best elke 4 tot 8 seconden van shot, om alles wat dynamisch te houden.


 10. ... en gebruik originele manieren

  Steek bijvoorbeeld een timelapse in je vakantievideo, waarbij je enkele foto’s per minuut maakt en die nadien versneld achter elkaar afspeelt in je reisvideo. Ideaal om zo de juiste toon te zetten!

  En wat ook plezant is: film de onderwerpen scherp en zorg ervoor dan de achtergrond wat wazig is. Tik daarom altijd even op het belangrijkste in je beeld, zodat het daarop scherpstelt.


 11. Maak je vakantievideo zeker niet te lang ...

  De ideale lengte? Da’s 2 tot 2,5 minuten. Langer kan je geen kat geboeid houden. Weg met de ellelange, oubollige home videos dus! Op die manier zijn je reisbeelden ook perfect om te sharen via social media. Wil je meer tonen? Splits dan op in verschillende video’s, die je ook een eigen feeling and sound kan geven.

  Ga je tijdens je zomervakantie in Andalusië bijvoorbeeld op daguitstap naar Sevilla? Maak daar dan gewoon een aparte video over. Of zelfs meer dan één, per bezienswaardigheid.


 12. ... en kies de juiste soundtrack voor je reisbeelden

  Ben je alles aan het monteren in iMovie of Windows Movie Maker? Of op je smartphone zelf, met apps als FilmoraGo? Dan kan je er ineens ook wat muziek onder zetten.

  Denk er wel effe aan dat je rechtenvrije songs gebruikt. Anders smijt YouTube of de social media app je vakantievideo er zonder pardon af. Creative Commons is een goeie plek online, waar je goeie muziek vindt van startende muzikanten die hun muziek gratis sharen.

  Voilà, hiermee kan je al een heel eind verder. Geen stress als het niet direct op en top is: kwestie van ervaring opdoen! Maar zorg ervoor dat je niet de fout maakt, zoals deze opa.


Wil je ook tijdens je volgende vakantietrip ALLE topmomenten delen met vrienden en familie? Allright! Want met Epic beats heb je eindeloze mobiele data in de hele EU, voor Instagram en alle andere grote social media apps. Plus non-stop muziek streamen onderweg, met o.a. Spotify en Deezer.

Bestel nu jouw Epic beats

By the way: Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics