Nog mooiere foto's met je smartphone? Wij geven 7 toptips!

Gepubliceerd op 13/02/2019 in Social media

Nog mooiere foto's met je smartphone? Wij geven 7 toptips!

Ook zot van foto's maken? Daar heb je gelukkig geen megadure camera meer voor nodig. Met je smartphone kom je al heel ver, maar natuurlijk maak je zelf nog altijd het verschil tussen foto's die ça va zijn en echte epic pictures! Hier zijn 7 tips om de knapste foto's met je smartphone te maken. Om ze nadien eindeloos te sharen!

1. Check je smartphone eerst

Een goede foto maken? Vaak is het al genoeg om de settings van je camera op 'automatisch' te zetten. Maar als je the next level wil bereiken, dan moet je de volgende zaken toch nog effe checken:

 • Zorg in de eerste plaats voor een propere cameralens! Je hebt je smartphone de hele dag vast. Het zou zonde zijn als er dan vingerafdrukken op je foto te zien zijn, toch?
 • Check de parameters: vooral ISO en witbalans zijn belangrijk. Zo vermijd je dat bepaalde kleuren of tinten op je foto's overbelicht zijn.
 • Gebruik de zoomfunctie nooit als dat niet absoluut noodzakelijk is. De kwaliteit van je foto's zal altijd minder goed zijn.

2. Ready? Denk dan aan de belichting

De belichting is de basis van elke goede (of slechte) foto. Je gebruikt je smartphone ook vast op plaatsen die misschien een beetje donker zijn. Gelukkig hebben we ook hier tips voor, zodat je achteraf niet eindeloos veel filters moet gebruiken:

 • Daglicht is het mooiste: vergelijk eens foto's die je binnen en buiten hebt gemaakt. Wedden dat de foto's in openlucht de mooiste zijn? Daglicht is altijd beter, dus geef daar de voorkeur aan! En neem je toch een foto binnen, check dan zeker of er een venster in de buurt is.
 • No flash: krijg je ook altijd kritiek dat je mensen verblindt wanneer je de flash gebruikt? Eigenlijk is die flash ook gewoon niet goed voor je foto's. Gebruik het licht in je omgeving en ga enkel voor de flash als het echt niet anders kan!
 • Gebruik de instellingen van je smartphone: check zeker of de settings van je smartphone geen coole functies hebben om de belichting aan te passen. HDR is bijvoorbeeld superhandig. Dan maakt je toestel drie foto's tegelijk: een onderbelichte, een overbelichte en een origineel. Daarna wordt alles gecombineerd om de perfect picture te maken.


3. Vergeet ook de kadrage van je foto's niet

De kawat? Wel, ook het frame of kader van je foto's is belangrijk. Je kan hiervoor het raster van je camera gebruiken. Dan krijg 3x3 vakjes op je scherm te zien, en daarmee zal je het frame van je foto's beter kunnen regelen. Je moet dit meestal wel effe inschakelen in je settings.

Bij Android ga je hiervoor naar 'instellingen', en daarna 'hulplijnen'. Daar kan je de optie '3x3' selecteren. Bij iOS ga je naar de algemene instellingen, waar je voor 'Foto's & Camera' kiest. Bij 'raster' druk je op de knop om de functie aan te zetten.

Maar hoe moet je dat raster dan gebruiken?

 • De lijnen kunnen je helpen om je camera te richten, zodat je geen scheve foto's hebt. Bijvoorbeeld, bij een foto van een landschap kan je een van de lijnen proberen gelijk te laten lopen met de horizon.
 • We denken vaak dat het onderwerp van onze foto altijd centraal moet staan, maar da's eigenlijk niet waar. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we juist de neiging hebben om rond dat centrale punt te kijken. Kijk dus goed naar de puntjes waar de lijnen rond het centrale vakje samenkomen, en focus je daarop!
 • Niets is belangrijker dan de perfecte profielfoto! Zorg dat je ogen samenvallen met de bovenste lijn, en dan zal ook je hals nog mooi in beeld komen. Veel likes gegarandeerd!

4. En vooral: denk aan wat er zeker op je foto moet staan

Een paar van jouw foto's zijn zeker ook ooit de mist in gegaan omdat je vriend of vriendin niet helder in beeld komt. De camera heeft dan bijvoorbeeld gefocust op iets op de achtergrond. Too bad! Gelukkig kan je smartphone ook dat probleem oplossen.

Je toestel heeft zeker een autofocus, maar zo'n automatische functie is niet altijd een goed idee. Je kan vaak zelf gewoon de focus met je vingers op het scherm aanduiden. Easy!


5. Maak je profielfoto's 'picture perfect'!

Wil ook jij op Facebook of Instagram opvallen met een knappe profielfoto? Of wie weet, een date scoren op Tinder? Niet simpel, zeker als je een selfie wil maken. Hou daarom zeker de volgende tips in het achterhoofd, en dan komen de nieuwe volgers vanzelf:

 • Richt op de ogen: je ogen zijn het belangrijkste onderdeel van je foto. Meestal kijk je toch ook iemand recht aan wanneer je spreekt? Focus daar dus op!
 • Probeer verschillende houdingen: ken of ben jij ook zo iemand die een 'goede' en een 'slechte' kant heeft op foto's? Neem gerust verschillende houdingen aan zoals bij een echte fotoshoot. Strike the pose!
 • Kijk niet naar zon: je mag je camera natuurlijk nooit recht naar de zon richten, maar probeer ook te vermijden dat jij of je model naar het licht kijkt. Stel je voor dat je met dichtgeknepen ogen op je profielfoto staat ...

6. Bewerk je foto's, maar geen overkill!

Apps zoals Instagram hebben megaveel coole filters die je foto's mooier maken, maar onze tip: overdrijf daar niet mee! Je wil ook dat je foto er nog een beetje natuurlijk uitziet, toch?

Het is altijd beter als je foto's manueel bewerkt. Op die manier hou je de kwaliteit in de hand. Daarvoor is Instagram gewoon megahandig. Speel zoveel je wil met zaken zoals contrast, tint of verzadiging!


7. En last but not least: gebruik een goede smartphone!

Welke smartphone heeft de beste camera? Met welk toestel maak je de mooiste foto's? Die vragen kom bij jou waarschijnlijk ook op wanneer je een nieuwe smartphone wil kopen. En terecht, want hoe goed jouw skills ook zijn, met een slechte smartphone zal het resultaat niet goed zijn. Maak je graag veel foto's, dan is een toestel met een topcamera dus gewoon een must!


Nog op zoek naar de perfecte smartphone om foto's van al je belevenissen te maken? Dan is de nieuwe Samsung Galaxy S10 the next thing to have! Pre-order hem nu voor maar € 199, in combinatie met een Epic-abonnement naar keuze! En we doen er gratis draadloze Galaxy Buds ter waarde van € 149 bovenop!

Yes, doe mij maar een Samsung Galaxy S10!

Sofie

Hey, ik ben Marketeer van Epic. Ik hou van mijn vrienden, cafeetjes, muziek en technologie. Ik ben graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij innovatieve bedrijfjes en van leuke (social media) apps. Dit deel ik natuurlijk ook graag met jullie.

Andere artikels van Sofie

Blog topics

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: