Clubeling: de online kaart met de beste clubs

Gepubliceerd op 09/07/2018 in Music

Clubeling: de online kaart met de beste clubs

Als fan van elektronische muziek en nogal gewaagde nachtelijke tochten heb ik behoorlijk wat verschillende clubs bezocht. Frankrijk, Italië, Engeland, Porto, Madrid, Bristol, Paradiso, Razzmatzz of Berghain. Een beetje van alles eigenlijk, in een beetje overal.

Ik was al een tijdje een mentale kaart aan het bedenken met alle plaatsen die ik ooit in mijn leven badend in het zweet verlaten heb, toen ik op de website Clubeling.com stootte. Een in kaart gebracht repertoire van de beste plaatsen om te feesten. Op de hele planeet. Niet zonder enig scepticisme begon ik virtueel rond te wandelen in wat volgens de beschrijving de selectie was van de beste clubs ter wereld. Maar ik was behoorlijk verwonderd toen ik zag hoe ver Matthieu Rodrigues, de bezieler van het project en een ontdekkingsreiziger van de moderne tijden, zijn vleugels ondertussen heeft uitgeslagen.

Goede plannen maken was veel moeilijker in de tijden waarin er nog geen internet bestond.  Hoe verspreidde informatie over het nachtelijke milieu zich zonder Facebook, Resident Advisor, YouTube, enz.? Wat geheime raves betrof was mond-op-mondreclame zonder twijfel de meest efficiënte manier, of dat nu via sms was of letterlijk via het gesproken woord. Afficheren in het wilde weg of flyeren was ook altijd nuttig. Maar hoe kon je nu weten of een bar écht goed was? Behalve wanneer je ergens heen kon gaan op aanraden van een kennis die verondersteld werd de incarnatie te zijn van al wat cool is, was het altijd hoe dan ook een gok. Het was spannend ergens mee naartoe gesleept te worden door enkele nieuwe vrienden ontmoet op een straathoek in de kleine uurtjes, maar dat kon net zo goed uitmonden in een geflopte avond vol narigheden. Het vooruitzicht van een sfeervol technofeest in een verlaten openbaar zwembad kon zomaar uitmonden in een baken van skinheads die lauw bier slurpend stonden te schudden op oude krautrock. Een niet al te strakke sfeer.

Hier komt Clubeling in het spel als communicatiemiddel van het 2.0-tijdperk en het overstijgt de doordeweekse website met een geheel unieke interface voor interactie en het delen van goede plannen. Een beetje de Tripadvisor van de clubs. De eerder aangehaalde Berghain is van de partij net zoals de Sucre in Lyon, de Rex in Parijs, de Fabric in Londen of de Bassiani in Tbilisi. Wat België betreft krijgen we snel een overzicht van de grootste namen, zoals Kompass in Gent, Café d'Anvers in Antwerpen, of de mythische Fuse in Brussel. De tempels van de elektronische muziek zijn aanwezig, en dat is goed. Maar de rest? Het is altijd gemakkelijk om een lijstje te maken van de dingen die iedereen al lang kent, maar wat met de plaatsen die nog niet de mythische status bereikt hebben? Ik besloot mijn verkenning van de kaart voort te zetten.

Laten we Marseille nemen als voorbeeld. Ikzelf heb gewoond in de twee stad van Frankrijk en dus weet ik wat ze te bieden heeft aan cultuur. Als feestvierder op vrijdagavond, danser op zaterdagavond en slaaf van de afterparty’s op zondag kan ik je zo een lijstje geven van alle goede clubs van Marseille. De kaart bevat terecht de Cabaret Aléatoire, de wekelijkse rendez-vous voor elektronische muziekfanaten, de Baby Club, een kleine, charmante club met een beperkte capaciteit die een podium biedt aan de grote namen uit de scene, en de Dock des Suds, een grote ruimte dichtbij de zee waar de sfeer zo groots is als op een festival… Over deze clubs zijn we het eens. Maar wanneer je niet de moeite neemt om bepaalde plaatsen te dubbelchecken op Facebook riskeer je op onaangename verrassingen te stuiten. Neem bijvoorbeeld de Bazar of de Roof Top. Dat zijn inderdaad clubs, maar persoonlijk zou ik ze, in al mijn subjectiviteit, niet in het lijstje van de beste clubs ter wereld zetten. Een club die disco-avonden uit de jaren ’80 organiseert of thema-events à la La Casa de Papel (de Netflixserie), dat is niet bepaald wat ik zou omschrijven als een “goede club”.

Dat is het risico van een platform dat in handen ligt van de gebruiker. Eender wie kan er zijn gedacht kwijt en posten wat hij maar wil over zijn favoriete club. Daarom maak je best eerst een selectie in plaats van zomaar blind alle voorgestelde clubs te bezoeken. Maar wat zijn de voordelen dan?

Ten eerste, dat er voor ieder wat wils is. En ja, het klinkt misschien naïef om dat zo te stellen, maar we delen niet met z’n allen hetzelfde idee van wat “een goed feestje” is. Ten tweede, dat wanneer je als toerist in een onbekende stad bent, je een goed overzicht hebt van het nachtleven. En ten derde, dat deze website je aanzet tot reizen. Tijdens mijn zoektochten op de kaart is mijn blik op enkele interessante namen gevallen en al snel voelde ik het verlangen in me opkomen om deze plaatsen te verkennen in muzikaal opzicht. De Temple Nairobi in Kenia om er house te beluisteren geïnspireerd op de pioniers van Chicago, de Jenja in Jakarta in Indonesië, die het midden houdt tussen lounge-room en tempel van de moderniteit, of The Grand Factory in Beiroet in Libanon, het kloppende hart van de elektronische muziek van het Midden-Oosten. Je kan het beschouwen als een maatstaf om je volgende reis te plannen: niet de degoutante mojito’s, de zonsondergangen, de meest geschikte plaatsen om een Instagramkiekje te schieten, de minst gore jeugdhotels, niets van dat, maar wel gewoon de clubs.

Het is een participatief project waar iedereen zijn steentje aan kan bijdragen en zo wordt het netwerk groter en groter. Dat zie je vooral wanneer je clubs bekijkt die besproken worden in Noord-Amerika, Afrika of Zuidoost-Azië. Dat gezegd zijnde, en ondanks de 315 besproken clubs in 28 landen, blijven er vele gebieden maagdelijk onbesproken. Laat dat een oproep zijn aan jullie, doorgewinterde reizigers en feestvierders, om jullie favoriete plaatsen te delen op deze website. Persoonlijk heb ik alvast de Beursshouwburg toegevoegd, een kunstencentrum dat zich ’s nachts metamorfoseert in een club met rooftop bar. Wat een fijn vooruitzicht om iemand gelukkig te maken die verdwaald is in het nachtleven van de Belgische hoofdstad en die op Clubeling zit te zoeken naar wat troost!

Je favoriete clubs en goede ideeën delen? Dat doe je hier. 


En doe je liever een afterparty bij je thuis of on the go? No stress, want met Epic beats heb je eindeloos veel mobiele data in de hele EU voor Spotify, Apple Music en andere grote music streaming apps.

Plus non-stop sharen van alle zotte momenten, via alle grote social media apps.

Bestel nu jouw Epic beats

 Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Blog topics