Hoe de serie 'The Handmaid's Tale' een feministisch symbool werd

Series | De serie 'The Handmaid's Tale' komt binnenkort terug voor een vierde seizoen, waarvan je vanaf 4 juni een preview kunt bekijken dankzij de Movies & Series-catalogus van Proximus Pickx. We blikken terug op het verband tussen ‘The Handmaid’s Tale ’en de actualiteit omtrent feminisme. Bekijk de trailer exclusief op Pickx.be!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De serie 'The Handmaid's Tale' is een bewerking van de gelijknamige roman van Margaret Atwood. Dit is een dystopie op de totalitaire samenleving van Gilead, die plaatsvond in de Verenigde Staten als gevolg van een religieuze staatsgreep. De mensheid wordt geconfronteerd met enorme milieuproblemen, die de vruchtbaarheid sterk doet afnemen. Om ertegen te vechten, worden de laatste vruchtbare vrouwen gedwongen om 'dienstmaagden' te worden. Deze categorie vrouwen wordt gedwongen richting seksuele slavernij om zich voort te planten en de aarde opnieuw te bevolken.

De kwetsbaarheid van vrouwenrechten

De beknopte samenvatting van 'The Handmaid’s Tale' is voldoende om de plaats van vrouwen in deze religieuze samenleving te illustreren. Ze zijn inderdaad volledig ontdaan van hun rechten. De laatste vruchtbare vrouwen worden verkracht in macabere ceremonies. De andere vrouwen worden in slavernij gehouden en worden huishoudhulpen, worden in een bordeel tot prostituees omgevormd of worden naar koloniën gestuurd waar ze radioactief afval uit besmette gebieden moeten opruimen.

Er is geen mooie toekomst weggelegd voor de vrouwen in Gilead, de samenleving die de Verenigde Staten heeft vervangen. Zelfs de vrouwen van de commandanten kunnen hun dagen enkel vullen met tuinieren en breien. Ze kunnen niet lezen, schrijven, debatteren of een mening hebben. Dan zijn er de tantes, religieuze leiders, die de dienstmeisjes martelen. Huiveringwekkende flashbacks werpen een licht op hoe deze samenleving is opgebouwd. Er is het verbod voor de vrouw om haar meisjesnaam te behouden, hun persoonlijke bankrekeningen werden geblokkeerd en er was het verbod om te werken.

De politieke en sociale noodzaak had voorrang op de rechten van het individu. Simone de Beauvoir, een fervente feministe, zei: "Vergeet nooit dat er alleen een politieke, economische of religieuze crisis nodig is om de rechten van vrouwen in twijfel te trekken", en dat is wat het hele complot samenvat van 'The Handmaid’s Tale’. Margaret Atwood heeft zelfs gezegd dat haar complot "niets bevat dat de mensheid niet al ergens anders of op een ander moment heeft gedaan".

Manifestaties

De serie heeft veel impact gehad sinds de release in 2017. Veel feministische activistische groeperingen gebruikten de dienstmaagd-outfit bij demonstraties. Dit was bijvoorbeeld het geval in de Verenigde Staten tijdens demonstraties ter bestrijding van beperkingen op het recht op abortus. Demonstranten waren gekleed in de herkenbare rode cape en witte hoofdtooi om hun stem te laten horen. De scharlaken jurk diende hier als een feministisch symbool om de kwetsbaarheid van vrouwenrechten te vertegenwoordigen.

Over de hele wereld wordt deze militante outfit gepopulariseerd. In Argentinië zijn vrouwen de straat opgegaan in hun kostuums om de legalisering van abortus te verdedigen. Een recht dat ze in december 2020 wisten te verwerven. Het moet gezegd dat de visuele impact van deze outfits belangrijk is: het contrasteert met de kilte van de gebouwen, maar ook met de mannelijke outfits die vaak grijs en zwart zijn. In de serie dragen de dienstmaagden eigenlijk rood om gezien te worden.

Maak je klaar voor het vierde seizoen van 'The Handmaid’s Tale’ en bekijk de eerste 3 seizoenen nu in 'Movies & Series'. Het vierde seizoen is vanaf 4 juni exclusief beschikbaar dankzij Proximus PickxOntdek Movies & Series via de tv-optie 'All Stars' van Proximus Pickx en activeer de optie voor een onbeperkte toegang tot de catalogus!

Lees meer over 'The Handmaid's Tale'!

Een terugblik op de voorbije drie seizoenen van The Handmaid’s Tale!
Wat heeft seizoen 4 van 'The Handmaid's Tale' volgens de trailer voor ons in petto?
Hoe Elisabeth Moss een begrip werd door 'The Handmaid's Tale'
Deze beroemdheden zijn dol op ‘The Handmaid’s Tale’
Vijf verschillen tussen de serie en het boek van ‘The Handmaid’s Tale’

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top