Zo overbrugt Liantis de IT skill gap: buy, build AND borrow

Gepubliceerd op 06/11/2023 in Klantenverhalen

“Buy, Build, or Borrow?”, luidt het gekende dilemma op het vlak van IT-talent. Nicolas Van Kerschaver, directeur digitalisering bij hr-dienstengroep Liantis, ziet het als een en-enverhaal. “De aangewezen attitude is cruciaal, nagenoeg al de rest kan je leren”, stelt hij.

Zo overbrugt Liantis de IT skill gap: buy, build AND borrow

Hoe ziet het IT-luik er binnen Liantis uit?

Nicolas: “Liantis is op dat vlak enigszins atypisch. Daarom luidt mijn functie ook niet CIO, maar directeur digitalisering. We combineren het meer technische IT-aspect met digitaal productmanagement ten dienste van onze klanten. Daartoe beschikken we over een eigen softwarehuis met een tweehonderdtal medewerkers. De oplossingen die wij van daaruit aanreiken vormen een belangrijke onderscheidende factor binnen onze dienstverlening.”

“We zetten onze mensen in op alle activiteiten waar ze een meerwaarde kunnen betekenen. Bondig gezegd: de taken waarbij het belangrijk is om Liantis door en door te kennen, nemen we zelf in handen. IT-elementen die niet tot onze kernactiviteiten behoren, laten we liever over aan gespecialiseerde leveranciers, zoals bijvoorbeeld Proximus NXT. Die partners kunnen vaak schaalvoordelen uitspelen om bepaalde taken goedkoper of beter uit te voeren. Voor bepaalde initiatieven is er ook sprake van een gecombineerde kennis tussen onze eigen mensen en externe specialisten. De verhouding tussen interne medewerkers en externe consultants bedraagt 60/40.”

Opleiding is niet alleen de verantwoordelijkheid van een werkgever. Wie voor de technologiesector kiest, moet de wil en ingesteldheid tonen om zijn kennis aan te scherpen.

Nicolas Van Kerschaver, directeur digitalisering bij Liantis

author

Hoe ervaart Liantis de ‘war for talent’?

“We vinden relatief eenvoudig en snel de aangewezen profielen. Vacatures staan – afhankelijk van de functie – gemiddeld een viertal weken open. Wat zeker helpt, is het stimulerende kader. Uiteraard speelt het financiële plaatje een rol, maar je mag voor IT’ers ook het belang van uitdagende en technische projecten niet onderschatten.

Getalenteerde medewerkers vinden bij ons hun gading. Ik beschouw een IT-organisatie als een ploegentijdrit. De hoofddoelstelling voor de meest getalenteerde medewerkers bestaat er niet in om als eerste over de lijn te geraken. Wel zorgen ze ervoor dat ook de nummer vijf de finish haalt. Wanneer dat lukt, creëer je een verrijkende dynamiek.”

Je moet er ook voor zorgen dat de nummer zes en zeven kunnen volgen. Welke skill gap moet Liantis overbruggen?

“Een skill gap kan zich op twee vlakken manifesteren. Bij schoolverlaters ontbreekt het doorgaans niet aan kennis over de actuele technologieën. Ze gaan bovendien mee in de slipstream van hun ervaren collega’s, maar beschikken mogelijk nog niet over de gewenste soft skills. Medewerkers met een hogere anciënniteit werpen hun ervaring en affiniteit met de bedrijfscultuur in de schaal. Omwille van de snel evoluerende en tijdsgebonden technologieën, is een kennisupdate mogelijk vereist.”

Welke instrumenten hanteert Liantis daartoe?

“We brengen de skills en werkpunten van elke medewerker in kaart en gaan ermee aan de slag. Leidinggevenden zijn getraind rond hoe ze mensen begeleiden op het vlak van groei en verandering. We bieden toegang tot leerplatformen. Let wel, opleiding is niet alleen de verantwoordelijkheid van een werkgever. Wie voor de technologiesector kiest, moet de wil en ingesteldheid tonen om zijn kennis aan te scherpen. In zo een snel wijzigende omgeving is leren immers cruciaal. Liantis benadert projecten als trajecten: er zijn mensen nodig om technologieën te introduceren, maar evenzeer om die te onderhouden. Dat vergt verschillende profielen.”

Al in 2020 gaf McKinsey in een wereldwijd onderzoek aan dat de skill gap op vlak van data het grootst is. Hoe ziet u dat vandaag, nu de maatschappij steeds meer digitaliseert? En hoe speelt u daarop in met uw huidige medewerkers?

“Datagerichte profielen zijn schaars, terwijl de vraag op het vlak van data-analyse nog voortdurend toeneemt. We kunnen ons dus niet enkel focussen op geschoolde data scientists. We gaan intern na of een programmeur bijvoorbeeld ook de kennis en bereidheid toont om de switch te maken richting meer analytische activiteiten. Bij ons het dus niet Buy, Build or Borrow, maar een combinatie van de drie aspecten. Attitude staat voor mij centraal, veel andere skills kan je leren.”

Welke cruciale hard skills zijn eveneens moeilijker vindbaar?

“Security geldt eveneens als een prioriteit. Het kan tot zes maanden duren om vacatures binnen dat domein in te vullen. De basiskennis rond cyberveiligheid moet in de Belgische leerplannen een hoger niveau halen. Daarnaast is er nood aan gespecialiseerde securityprofielen. Cloud is een blijver, die eveneens de nodige competenties vereist. Infrastructuuropleidingen zullen aan belang inboeten, aangezien het as-a-service-model verder furore maakt. Daarnaast zoeken we in hoofdzaak developers en analisten.”

De nodige vaardigheden in huis halen, is één ding. Die behouden is een andere opgave. Hoe pakt Liantis dat aan?

“Zoals ik al aangaf, houden uitdagingen de mensen scherp. We geven medewerkers de ruimte om leiderschap op te nemen. We hanteren een agile werkwijze, met feedback en open communicatie. Dat is voor nieuwe teamleden soms wel eens wennen, maar wanneer je dat gewoon bent, wil je het niet meer afgeven. Medewerkers die Liantis verlaten, keren onder meer om die reden na enige tijd terug. Onze bedrijfscultuur spreekt echt wel aan. Daarbij fungeren onze toptalenten als een hefboom voor de rest van de organisatie.”

“Wij hebben de laatste jaren veel inspanningen gedaan rond het bekendmaken van Liantis als interessante IT-organisatie. Wij zijn natuurlijk niet bekend als techbedrijf maar de schaal waarop wij met IT omgaan is wel groot.”

Liantis draagt ook zijn charter hoog in het vaandel…

“Het charter omschrijft de bedrijfscultuur die we creëren om onze organisatie naar een hoger niveau te tillen. Het wijst onder meer op continue verbetering, het nemen van verantwoordelijkheid, kennisdeling, proactief handelen, open communicatie en samenwerking. Dat mag dan wel wollig klinken, maar wordt door de organisatie breed gedragen. Bij meetings zullen we die principes ook altijd respecteren.”

“Opleiding is niet alleen de verantwoordelijkheid van een werkgever. Wie voor de technologiesector kiest, moet de wil en ingesteldheid tonen om zijn kennis aan te scherpen.”

Nicolas Van Kerschaver bekleedde al verschillende rollen binnen Liantis. Hij is sinds ruim twee jaar directeur digitalisering en behoorde vorig jaar tot de genomineerden voor CIO van het jaar.

Uw bedrijf is constant in verandering. Laat u begeleiden met de juiste ICT expertise bij het uitvoeren van uw vernieuwde bedrijfsprocessen.

Contacteer een expert

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts