Wachtwoorden veilig opslaan: zo doet u dat

Gepubliceerd op 05/12/2016 in Laat je inspireren

Noteert u ook nog al uw wachtwoorden op een post-it die aan uw computerscherm hangt? Of gebruikt u voor alle websites hetzelfde wachtwoord? Dat kan veel veiliger. Met een goede wachtwoordenmanager bijvoorbeeld.

Wachtwoorden veilig opslaan: zo doet u dat

Een goed paswoord is moeilijk te onthouden

We hebben het hier al eerder gehad over het belang van een goed gekozen wachtwoord. De basisregel is dat u geen wachtwoorden gebruikt die op een of andere manier aan u gelinkt kunnen worden (uw geboortedatum, de naam van uw hond of de straat waarin u woont…). U kiest beter voor willekeurige reeksen letters, cijfers en leestekens, genre “tH33k!ck3r” of “mVIgiLo1403”. Het probleem daarbij is dat u ook best voor elke website een verschillend wachtwoord gebruikt. Dat betekent dat u al die letterreeksen ook moet onthouden. Veel mensen slaan hun paswoorden daarom op, maken lijstjes op hun pc of schrijven ze op een briefje dat ze naast hun computer of laptop bewaren. 

Geen goed idee om ze op te slaan

Hoeft het gezegd? Dat is géén goed idee. Wie zo’n lijstje of briefje meegrist (of fotografeert, zodat u zelfs niks doorheeft), heeft meteen toegang tot uw complete digitale leven. Ook als uw laptop gestolen wordt, is het voor een hacker meestal een koud kunstje om toegang tot uw bestanden te krijgen. Bijkomend probleem: als u onderweg op uw telefoon surft, moet u telkens dat briefje meenemen. 

Wachtwoordenmanager

Een gebruiksvriendelijke oplossing voor dit probleem is het gebruik van een wachtwoordenmanager. Dit zijn programmaatjes die voor elke site een zeer veilig wachtwoord aanmaken en zelf opslaan. Het enige wachtwoord dat u dan nog moet onthouden, is dat van de wachtwoordmanager zelf. Zo’n wachtwoordmanager installeert u in uw webbrowser (Google Chrome bijvoorbeeld, of Internet Explorer) en op uw smartphone. Telkens als u een nieuw wachtwoord laat aanmaken, of dat nu op uw computer of uw telefoon is, wordt dit met al uw apparaten gesynchroniseerd. Surft u dan later terug naar de desbetreffende website dan zal de wachtwoordmanager het wachtwoord zelf invullen en u inloggen. 

Extra snufjes

Er zijn heel wat verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Dashlane, Keepass, 1Password en LastPass. Vaak kan u ze wel gratis downloaden, maar moet u voor de volledige functionaliteit betalen. Synchroniseren over verschillende apparaten is bijvoorbeeld zo’n feature die meestal betalend is. Al biedt bijvoorbeeld LastPass dit ook al in zijn gratis versie aan. Betalende gebruikers krijgen bijkomende snufjes aangeboden. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om wachtwoorden op een veilige manier uit te wisselen met familieleden of het gebruik van “tweetrapsauthenticatie”. 

Tweetrapsauthenticatie

Die laatste functie behoeft misschien wel wat extra uitleg. Tweetrapsauthenticatie is een bijkomende bescherming, bovenop een veilig wachtwoord. Het inloggen gebeurt hierbij in twee stappen, waarbij u uw identiteit niet alleen met een wachtwoord bewijst, maar ook met een vingerafdruk, een code die naar uw gsm gesms’t wordt of een speciale USB-stick die in uw pc steekt. Heel wat bekende websites en internetdiensten ondersteunen tegenwoordig dit soort beveiliging: ondermeer Dropbox, OneDrive, PayPal, Facebook en Gmail.

Overigens: wachtwoorden zijn lang niet de enige factor die een goede beveiliging uitmaken. Hier vindt u alvast nog heel wat meer tips om van uw laptop een oninneembare vesting te maken. 

Ann en Matthias

Wij zijn Ann en Matthias, Bizz Experts bij Proximus.

Een vraag of verzoek over telecom? Daar helpen we u graag mee. Spring eens binnen bij ons of bij een van onze 400 collega’s in een Proximus Center in uw buurt. Of maak hier een afspraak.
Tot binnenkort.

Andere artikels van Ann en Matthias
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar