Wat is coworking en wat zijn de voordelen ervan?

Gepubliceerd op 15/02/2022 in Tech, tips & tricks

Coworking spaces zijn al enkele jaren een wereldwijde trend. Maar ook bij ons duiken overal nieuwe locaties op. En lang niet alleen in steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Letterlijk is een coworking space een werkplek die je met anderen deelt. Vaak zijn dit andere ondernemers of freelancers, die één of meerdere dagen per week het nodige gezelschap zoeken.

Wat is coworking en wat zijn de voordelen ervan?

Ben je zelfstandige en werk je altijd van thuis? Dan is een coworking-ruimte zeker iets om over na te denken. We leggen hieronder uit hoe het precies werkt en wat alle voordelen van zo’n gedeelde werkplek zijn.

Wat is coworking?

In een coworking space deel je de werkruimte met andere mensen. In de meeste gevallen heb je onder andere de keuze uit een apart lokaal of een bureau binnen een grotere ruimte. Het is echter een breed concept. Het kan dus ook een speciaal ingericht café zijn. Hou er rekening mee dat je wellicht geen eigenaar van die ruimte bent, maar je plekje huurt.

Gedeelde werkruimtes zijn voor iedereen bedoeld, of je nu zelfstandig bent of niet. Er zijn mensen die hier helemaal alleen komen werken, terwijl anderen juist contacten zoeken om mee samen te werken. Mogelijk vind je in zo’n coworking space de juiste personen die je kunnen helpen bij het uittekenen van een project. Voor veel mensen is coworking ook gewoon een manier om hun productiviteit een boost te geven.


Hoe werkt coworking?

Je stapt natuurlijk niet zomaar een gedeelde werkruimte binnen. Vaak is er de mogelijkheid om een abonnement te nemen. De prijs hangt af van het aantal bureaus dat je nodig hebt, de locatie en de diensten waarvan je gebruik maakt. Wie altijd in zo’n coworking space werkt, betaalt dus meestal een maandelijks bedrag.Er zijn tal van formules, van een losse dagpas tot één of meerdere vaste dagen per week of per maand. Je plekje reserveer je best op voorhand, via een tool op de website of per e-mail.

De diensten waarvoor je betaalt, zijn afhankelijk van wat de werkruimte te bieden heeft. Meestal krijg je een plekje aan een tafel of bureau, en ook de wifi-verbinding is doorgaans wel inbegrepen. In sommige gevallen betaal je ook voor het afdrukken of kopiëren van documenten, of voor koffie. Coworking spaces hebben ook vaak vergaderzalen die je mag huren, eventueel met een projector voor een presentatie.

Het loont dus om eerst even na te gaan wat een coworking space juist aanbiedt. Heb je alles wat je nodig hebt? Of dreig je te betalen voor dingen die je helemaal niet gebruikt?


Wie doet aan coworking?

In zo’n coworking space vind je vaak allerlei profielen door elkaar:

  • Zelfstandigen zijn het talrijkst aanwezig. Zij hebben vaak geen keuze: ofwel naar een coworking space gaan, ofwel van thuis werken. Dat laatste klinkt heel aantrekkelijk, maar iedereen heeft eens gezelschap nodig. Soms is het ook een kwestie van discipline, want thuis zijn er te veel dingen die je kunnen afleiden.
  • Sommige mensen zijn voortdurend onderweg, en reizen soms letterlijk de wereld rond. Van tijd tot tijd hebben zij wel een internetverbinding en de luxe van een ingerichte werkruimte nodig.
  • Uiteraard zijn coworking spaces de ideale werkplaats voor startups die nog niet veel ruimte nodig hebben, en die bovendien het budget ontbreken om een eigen kantoor te kopen. Voor starters is zo’n coworking space ook een van de beste plaatsen om te netwerken en andere starters te leren kennen.
  • Ook grotere ondernemingen moedigen hun werknemers wel eens aan om in een coworking space te gaan zitten. Ook voor hen is dit immers de ideale plaats om nieuwe contacten te leggen. Bovendien verlangen mensen er steeds minder naar om een vast bureau in een groot gebouw te hebben. Het is dus ook een manier om personeel productief en gemotiveerd te houden.

Wat zijn de voordelen van coworking?

Er zijn natuurlijk goede redenen waarom coworking spaces zo populair zijn. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

1. Je breidt je netwerk en misschien zelfs je zaak uit

We hebben al gewezen op het feit dat je nieuwe mensen leert kennen, en daar plukt je zaak natuurlijk de vruchten van. Of het nu ondernemers of freelancers zijn, ze komen meestal uit verschillende sectoren en domeinen. Op die manier ontdek je ook nieuwe mogelijkheden voor je zaak, dingen waar je vroeger misschien niet aan zou hebben gedacht.

Wie weet kom je zelfs iemand tegen die ooit je partner zal worden om een nieuwe zaak uit de grond te stampen. We kunnen dit niet allemaal garanderen, maar thuis of op een vast kantoor kom je zeker niemand tegen.

Je eigen professionele website hebben is een andere manier om nieuwe klanten naar je bedrijf te brengen. Met Bizz Online helpen we je daar graag bij. Onze digitale adviseurs begeleiden je om jouw zichtbaarheid op het web te optimaliseren en creëren een website aangepast aan jouw zaak.


2. Het is voordeliger

Je moet dan wel een abonnement betalen voor de huur van een bureau, toch is het veel goedkoper dan wanneer je zelf een ruimte moet kopen of inrichten. Je hoeft immers geen meubilair aan te schaffen. Een vergadering gepland? Dan doe je dat in een ruimte die je huurt en met andere mensen op de werkvloer deelt.

Bovendien zijn we in gedeelde werkruimtes vaak productiever, waardoor de inkomsten stijgen. Het feit dat ook grote ondernemingen hun mensen hier al eens laten werken, bewijst dat een coworking space echt de motivatie en efficiëntie ten goede komt.


3. Je bent nooit alleen

Als je veel thuis werkt, ga je jezelf snel eenzaam voelen. Zeker als je een eenmanszaak hebt of zelden in contact komt met klanten. Niemand om mee te praten wanneer je een koffie gaat halen, tijdens de lunch een tête-à-tête met je computerscherm, en je staat er alleen voor wanneer zich een probleem voordoet. In een coworking space zit je nooit alleen, en je hebt voldoende profielen voor handen om een uitdaging aan te pakken.

Bovendien beperkt coworking zich niet alleen tot een gedeeld bureau, ook na de werkuren worden wel eens evenementen georganiseerd. Of misschien kom je iemand tegen die graag nog een pintje wil gaan drinken voor je naar huis vertrekt. Ook hier ben je eigenlijk voortdurend aan het netwerken. Alle voordelen van een groot kantoor zijn dus aanwezig, terwijl je nog altijd voor jezelf werkt.

Voor een goed evenwicht tussen werk en privé is het ook beter dat je niet de hele tijd thuis zit te werken. Dan laat je het werk nooit volledig achter je, terwijl je dat symbolisch toch doet wanneer je de deur van een coworking space dichttrekt.


4. Je haalt er nieuwe motivatie uit

We hebben het intussen een paar keer benadrukt: een coworking space is echt goed voor je motivatie. Andere mensen kunnen je motiveren om een tandje bij te steken en je werk zal veel minder snel dagelijkse sleur worden. Als je al eens onzeker bent, vraag je iemand om raad. Of misschien kom je op nieuwe ideeën die je vanzelf weer de moed geven om ervoor te gaan.


5. En vooral: je wordt veel flexibeler

Je gaat werken wanneer je wil, want je bureau staat altijd klaar. Veel coworking spaces zijn bovendien 24/7 open, dus je werkt ook tot hoe laat je wil. En zelfs als je in het weekend werk wil inhalen, ben je dus welkom. De meeste andere kantoren sluiten iedere vrijdagavond de deuren tot maandagochtend.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de toekomst van je zaak. Als je een kantoor koopt of een contract voor een bureau ondertekent, ben je hieraan verbonden. Maar wat als je over twee jaar tien medewerkers in dienst hebt genomen?

Het is helaas onmogelijk te voorspellen hoe de zaken zullen evolueren. In een coworking space breid je je capaciteit stelselmatig uit. En pas als je er echt klaar voor bent, koop je het kantoor van je dromen.


Heel veel voordelen dus, maar toch denk je altijd best nog even goed na voor je coworking boven een vast kantoor verkiest. Voor sommige mensen en zaken is het immers niet zo praktisch:

  • Je moet tegen een beetje lawaai kunnen. Natuurlijk heeft een coworking space ook de ruimte om je even terug te trekken, maar in de meeste gevallen zijn het open ruimten waarin mensen praten en telefoneren.
  • Wie in een vertrouwelijke sector werkt, blijft beter weg uit coworking spaces. Een advocaat heeft zijn eigen kantoor nodig om gevoelige dossiers te bespreken. Als de privacy van je klanten belangrijk is, zou je hen ook niet zomaar in een gedeelde werkruimte kunnen ontvangen.
  • Als je snel afgeleid bent, is een coworking space ook een risico. Je wil geen hele werkdag verliezen door met andere mensen te praten.

Ook als je niet in een eigen kantoor werkt, heb je een goede telecomoplossing nodig. Met Business Flex stel je jouw pack samen op jouw manier. Vul je mobiel abonnement en vast internet met onbeperkte data aan met wat jij precies nodig hebt. Bovendien volgt een Business Expert al jouw vragen van A tot Z op.

Stel nu jouw Business Flex samen

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar