4 Voordelen van de elektronische factuur

Gepubliceerd op 09/11/2016 in Laat je inspireren

Sinds enkele jaren is er op wettelijk vlak geen enkel onderscheid meer tussen elektronische en papieren facturen. Met elektronische facturen te werken is niet verplicht, maar het brengt wel een aantal onmiskenbare voordelen met zich mee. Hoe werkt een en ander en wat zijn die voordelen precies? Dat leggen we u graag uit.

4 Voordelen van de elektronische factuur

Snel

Elektronisch factureren is een pak sneller. De facturen komen binnen per e-mail, via een serviceprovider (zoals Zoomit of Doccle) of zelfs rechtstreeks in uw boekhoudsoftware. Het is perfect mogelijk om in- en uitgaande elektronische facturen automatisch in uw boekhoudingsoftware te verwerken. Dit werkt een stuk sneller en comfortabeler. Wanneer beide partijen (verzender en ontvanger) via software werken, komt er zelfs bijna geen handwerk meer aan te pas. Gedaan dus met het overtypen van gegevens en bedragen. Al die gewonnen tijd kan u inzetten voor waar ondernemen echt om draait: groeien en innoveren!

Voordelig

De digitale werkwijze brengt ook een mooie besparing met zich mee. Niet enkel aan postzegels, papier en enveloppen. Ook aan indirecte of verborgen kosten: u bespaart geld en tijd die u of uw medewerkers anders besteden aan het overtypen van facturen, opzoeken en matchen van documenten, goedkeuren van facturen en archiveren. Hoeveel die besparing precies bedraagt, is voor elk bedrijf anders. Het hangt er van af hoeveel facturen u verstuurt en ontvangt, hoe ver de IT al in uw bedrijf is doorgedrongen en hoeveel tijd u bespaart op het aantal dagen dat er uitstaande facturen van klanten openstaan.

Zekerder

Elektronisch factureren is een stuk betrouwbaarder dan op papier. De risico’s op vergissingen zijn een stuk kleiner. Veel boekhoudpakketten controleren automatisch de handelsdocumenten die bij een factuur horen, zoals bestelbonnen en leveringsnota’s. Op die manier bent u honderd procent zeker dat alles juist is. En omdat er ook geen facturen meer manueel moeten ingebracht worden, zijn ook fouten bij het overtikken uitgesloten.

Groener

Last but not least: elektronische facturen zijn gewoonweg een stuk duurzamer dan hun papieren broertjes. In ons land worden er nog grosso modo een miljard facturen per jaar verstuurd. Grote bedrijven houden soms tot wel vijf of zes kopieën van facturen bij, in verschillende afdelingen. De besparing in papier en dus bomen is gigantisch. En dan hebben we het nog niet eens over alle transportkosten en de bijhorende CO2-uitstoot om die papieren facturen tot bij de bestemmeling te brengen.
 
Bent u overtuigd? Uiteraard kan u ook uw Proximus-facturen via elektronische weg toegestuurd krijgen. Klik hier om deze mogelijkheid te activeren. 

Ann en Matthias

Wij zijn Ann en Matthias, Bizz Experts bij Proximus.

Een vraag of verzoek over telecom? Daar helpen we u graag mee. Spring eens binnen bij ons of bij een van onze 400 collega’s in een Proximus Center in uw buurt. Of maak hier een afspraak.
Tot binnenkort.

Andere artikels van Ann en Matthias
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar